Lægemangel: Praktiserende læge tog sagen i egen hånd

Peder Ahnfeldt-Mollerup, praktiserende læge i Vejle Kommune, er en af de læger, der har valgt at tage flere patienter ind ved årsskiftet. Han har dog valgt at gøre det på en mere alternativ måde - en måde der både kan opfordre og inspirere til en løsning på lægemangel. Foto: Privat

Lægemangel: Praktiserende læge tog sagen i egen hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle Kommune stod, som så mange andre kommuner, og manglede praktiserende læger. Kun tre af kommunens 27 praksisser havde åbent for nye patienter, og 3000 vejlensere måtte uden for bygrænsen for at komme til konsultation. En uholdbar situation der fik læge Peder Ahnfeldt-Mollerup til at tage sagen i egen hånd.

Ydernumre: Vejle har som adskillige andre områder i landet haft problemer med manglen på praktiserende læger. Ved årsskiftet havde borgerne brug for en akut løsning - og den fik de.

Praktiserende læge Peder Ahnfeldt-Mollerup besluttede at invitere private aktører indenfor, og umiddelbart efter nytår åbnede han for sin praksis, så flere vejlensere kunne få behandling på hans klinik. Men i stedet for at arbejde alle døgnets timer, gik Peder Ahnfeldt-Mollerup nye veje, og med hans alternative løsning bliver der nu taget hånd om to af Vejles-områdets ubesatte ydernumre. Et ydernummer er en licens, som udløser en antal patienter til behandling under den offentlige sygesikring.

Peder Ahnfeldt-Mollerups løsning var at overtage to ydernumre i forlængelse af sit eget. Han valgte efterfølgende at indgå en aftale med det private firma Falck Lægehuse, som derefter ansatte praktiserende læger, der skulle servicere nogle af de patienter, som stod uden læge.

På den måde samarbejder Falck Lægehuse med Peder Ahnfeldt-Mollerup, og selvom der nu står tre ydernumre i hans navn, ser han det ikke som en ekstra byrde.

- Med denne løsning står jeg kun for det administrative i de to ekstra ydernumre, og det har jeg ikke noget imod, siger han.

I sidste ende handler det om, at alle borgere skal have sin egen læge - om lægen ejer sin egen praksis eller er ansat privat, er underordnet, så længe patienten får den rette behandling, tryghed og den gode service.
Praktiserende læge Peder Ahnfeldt-Mollerup
Hvad er et ydernummer?
1) Praktiserende læger og speciallæger skal søge Danske Regioner om et ydernummer.2) Et ydernummer giver tilladelse til at yde praksisvirksomhed samt behandle patienter under den offentlige sygesikring.

3) Ydernummeret gør, at lægen kan få honorar fra regionerne for sine behandlinger.

4) Ydernummeret indebærer, at lægen skal levere bestemte sundhedsydelser til patienterne og leve op til nogle aftalte servicekrav.

5) Flere yderpersoner kan behandle under samme ydernummer (delepraksis).

6) Nummeret kan, foruden de praktiserende læger og speciallæger, tildeles tandlæger, fysioterapeuter og fodterapeuter.

Kendt nationalt problem

Som tidligere omtalt i avisen Danmark, står mange uddannede praktiserende læger og vender hovedet mod sygehusene og sygehuslægejobbet frem for den private praksis.

Som avisen også har fortalt flere gange, er der flere steder i landet, hvor manglen på læger er så alvorlig, at det har reelle konsekvenser for borgernes muligheder for konsultation inden for en rimelig geografisk afstand.

Et faktum som Peder Ahnfeldt-Mollerup har taget til sig og forsøgt at løse på egen hånd.

National inspiration

Peder Ahnfeldt-Mollerup er foruden at være speciallæge i almen medicin forsker i ledelse og organisation ved forskningsenheden for almen medicin i Odense. Af den årsag har han allerede en interesse for administrative beslutninger og de alternative løsninger på lægemangel. For ham virker det derfor indlysende, at hans løsning kan inspirere nationalt.

- Når der er mangel på læger, der vil købe en praksis og slå sig ned som praktiserende læge, skal vi tænke i alternative løsninger. Den traditionelle løsning med mand og hustru, praktiserende læge og lægesekretær i en klinik i forlængelse med den private bolig, eksisterer stort set ikke mere. Der skal derfor ske noget nyt, og i sidste ende handler det om, at alle borgere skal have sin egen læge. Om lægen ejer sin egen praksis, eller er ansat privat, er underordnet, så længe patienten får den rette behandling, en tryghed og den gode service, siger han.

Det blev også pointeret i sidste uge, da avisen Danmark spurgte ind til sygehuslægen Christina Reisenhus' manglende lyst til at drive lægepraksis. For Christina Reisenhus var det nemlig de administrative opgaver, der afholdt hende fra at have egen praksis.

Alternative løsninger

For Peder Ahnfeldt-Mollerup handler det om at frembringe lysten til det praktiserende lægegerning. Den skal findes med hjælp fra alternative løsninger. Som forkæmper vil han gerne understrege, at en alternativ løsning ikke behøver at være alternativ i ordets forstand. For løsningen giver stadig borgeren den samme tryghed som tidligere. Det kan lykkes, fordi de privatansatte praktiserende læger, ifølge Peder Arnfeldt-Mollerup, gerne vil blive på arbejdspladsen i mange år.

Hvad mange praktiserende læger ikke har interesse i, er at skulle drive en lægepraksis og have det overordnede ansvar. Ifølge Peder Ahnfeldt-Mollerup skal der være plads til læger, der gerne vil udføre det rent lægelige arbejde uden at have driftsansvar. Med en løsning som hans får de ansatte læger ikke det overordnede ansvar.

Kommune er tilfreds

På sidelinjen hilser Vejle Kommune initiativer som Peder Ahnfeldt-Mollerups mere end velkomne.

- Set fra et kommunalt synspunkt virker det, siger sundhedschef i Vejle Kommune, Marit Nielsen-Man.

Hun understreger, at vejlensernes lægebehov nu bliver dækket, og at der nu er blevet taget hånd om alle ydernumrene. Dette blandt andet takket være Peder Ahnfeldt-Mollerups beslutning.

Lægemangel: Praktiserende læge tog sagen i egen hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce