Læge om gebyr på frivilligt arbejde: Det er ikke fair

Marianne Fløjstrup arbejder til dagligt som forskningsassistent ved akutforskningsenheden på Sydjysk Sygehus.Privatfoto

Læge om gebyr på frivilligt arbejde: Det er ikke fair

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedspersonale, der arbejder frivilligt for foreninger, skal nu registrere sig som en virksomhed og betale et gebyr for at kunne give en hånd med til stævner. Bøvlet, mener Marianne Fløjstrup, frivillig læge for Odense Badgers.

Læge Marianne Fløjstrup taper forstuvede fødder ind og rådgiver skadede spillere om, hvordan de bedst træner til næste kamp for Odense Badgers, hvor de spiller amerikansk fodbold.

Hun står også klar på sidelinjen et par gange om året, når kampen fløjtes i gang et sted i Danmark, for at hjælpe spillere, der bliver skadet undervejs.

Med andre ord er hun en af de frivillige, der sikrer amatører i landets foreninger og klubber hurtig hjælp, når de kommer til skade. Frivillige, der med stor sandsynlighed også sparer skadestuer og praktiserende læger for en del besøg, fordi de hurtigt spotter lettere skader, hvor behandlingen er en uge med benet oppe eller at hånden holdes i ro.

Fra nytår kræver Styrelsen for Patientsikkerhed imidlertid, at læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale, der som Marianne Fløjstrup arbejder frivilligt i klubber og foreninger, skal registrere sig som en virksomhed. De skal også betale et gebyr på 4000 kroner. En del af en ny ordning, hvor også vagtlæger skal betale gebyret, der skal gå til sikring af kvaliteten af deres arbejde. De, der arbejder frivilligt i begrænset omfang, kan dog søge dispensation.

- Jeg gør det, fordi det er sjovt og for at hjælpe min klub. Men skal jeg til at betale for at udøve frivilligt arbejde, er det noget andet. Det rammer forkert. Det er ikke fair. Proceduren for at søge dispensation er også uklar, siger Marianne Fløjstrup.

Gebyrsagen
En ny lov fra 1. januar 2017, med virkning fra 1. januar 2018, har medført, at læger, fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige fremover skal registrere sig som et behandlingssted og betale et gebyr på 4.000 kroner for at bijobbe. Den nye lov omfatter læger, der er vagtlæger, men ikke har egen praksis og altså også læger og andet sundhedspersonale, der arbejder frivilligt eller lønnet i foreningsregi.

Idéen med loven var, at dem, der skal kontrolleres, selv betaler for det.
Her er Odense Badgers på banen til en omgang amerikansk fodbold. På trods af både hjelm og skulderpuder kan sporten, som mange andre sportsgrene, forårsage skader.Arkivfoto
Her er Odense Badgers på banen til en omgang amerikansk fodbold. På trods af både hjelm og skulderpuder kan sporten, som mange andre sportsgrene, forårsage skader.Arkivfoto

Frivillige forsvinder

Hun er ikke den eneste, der ikke har lyst til at betale for at arbejde som frivillig.

Dansk Idrætsmedicinsk Selskab spurgte i december deres medlemmer, hvor mange der ville fravælge foreningsarbejde på baggrund af den nye lov.

75 procent af de 190, der returnerede spørgeskemaet, svarede, at de ikke ville arbejde frivilligt under de vilkår.

Søren Møller, formand for DGI, Danske Gymnastik og Idrætsforeninger, mener derfor, at ministeren må gribe ind:

- Det her er en ommer. Den yderste konsekvens er, at det sundhedsfaglige personale, der hjælper til vores stævner og arrangementer, forsvinder, siger han.

Han har heller aldrig hørt om spillere eller gymnaster, som er blevet fejlbehandlet af frivillige med sundhedsfaglig baggrund.

- Paradokset her er, at de vil indføre et gebyr for at få mere sikkerhed, men det ender med at skabe dårligere sikkerhed ude i klubberne, siger Søren Møller.

Ministeren er på sagen

Det er heller ikke muligt at lade klubberne betale gebyret, mener Marianne Fløjstrup.

- De har ikke råd til det. I vores klub er vi et team af fysioterapeuter og læger, der skiftes til at hjælpe, siger hun.

Frivillige kræfter, der er brug for, når vi kaster os ud i idrætten som amatører.

- Der kan være op til 30 med ude at spille. Træneren har ikke tid til at kigge på de skader, de kan nå at få i løbet af en kamp. Vi laver også både forebyggende arbejde og efterbehandling. Vi et kæmpe asset i en amatørklub, siger Marianne Fløjstrup.

Lige nu kigger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på, om reglerne skal justeres.

I første omgang er regionerne og Praktiserende Lægers Organisation inviteret til et møde i ministeriet.

Læge om gebyr på frivilligt arbejde: Det er ikke fair

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce