For

Christoffer Johansen vurderer, at vi ikke skal være bekymrede for mikrobølger, selvom vi reelt endnu ikke ved, om de kan have en skadelig effekt. Han er uddannet læge med doktorgrad i helbredsvurdering af elektromagnetiske felter.

- Sundhedsstyrelsen vurderer, at strålerne fra mobiltelefoner ikke er helbredsmæssigt skadende. Hvad er det på baggrund af?

- Den samlede videnskabelige mængde data vi har. Der er undersøgelser af risiko for kræft, for andre sygdomme og igen andre undersøgelser af EHS. Hvis man ser på undersøgelser af EHS, så er det sådan, at i undersøgelser, hvor man blinder testpersonerne, reagerer de ikke på mikrobølgerne, før de ved, at de bliver udsat for det.

- Forsøgspersonerne er udvalgt, fordi de siger, at de har EHS, men de kan ikke mærke påvirkningen, selvom de siger, at de lider af EHS. Når vi snakker om kræft og andre kroniske sygdomme, må vi være forsigtige, fordi vi reelt ikke ved, hvad konsekvenserne kan blive efter mange år.

- I 25 år har vi haft mobiltelefonerne på markedet, og det er ikke nok til at drage endelige videnskabelige konklusioner.

- Hvad med strålingen fra trådløst internet?

- Eksponeringen er langt mindre, end den er fra mobiltelefonerne. Strålingsniveauet er så langt fra, hvad der anses for værende for meget, at det ikke er et sundhedsmæssigt problem.

- Et dansk studie viser, at gravide som taler i telefon, har 50 procent større risiko for at få børn med adfærdsvanskeligheder. Og mange andre forskningsresultater fra udlandet peger også på, at mobilstrålerne er skadelige. Er de ikke gyldige?

- Enhver undersøgelse er gyldig nok, og jeg kender godt til den, du henviser til. Men der findes bare andre studier, som ikke kan vise den sammenhæng.

- Hvad med forringelsen af mænds sædkvalitet?

- Jeg anerkender, at tendensen er, at den er nedadgående, men vi kan ikke konkludere, at det er på grund af mobiltelefonerne.

- Hvordan forklarer du, at der findes en gruppe mennesker, som stædigt fastholder, at de lider af EHS?

- Jeg er ikke kliniker, jeg er forsker. Så mit arbejde er at kigge på videnskaben. Og der er simpelthen ikke evidens for, at de symptomer, som EHS-personer siger, de har, hænger sammen med udsættelse for elektromagnetiske felter.

- Hvad gør vi, hvis al den teknologi, som vi implementerer i samfundet, vitterligt viser sig at være skadeligt for os?

- Det tror jeg ikke, det gør. Jeg selv og andre forskere er overbeviste om, at vi allerede ville have set en alvorlig række forandringer, hvis strålingsniveauet var skadeligt. Men lad mig da lige understrege, at det er rent helbredsmæssigt, jeg vurderer.

- Mobiltelefonerne og det trådløse nets muligheder har i mine øjne en lang række konsekvenser for os. Men det er i forhold til vores sociale liv og omgang med hinanden.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
78
Mobilstråling: - Det er ikke mig, der er syg, det er samfundet

Mobilstråling: - Det er ikke mig, der er syg, det er samfundet

13
Læge: - Mistanken om strålingen bør være nok til, at vi gør noget

Læge: - Mistanken om strålingen bør være nok til, at vi gør noget

Sundhedsstyrelsen anbefaler sms fremfor opkald