LA foreslår billigere cigaretter


LA foreslår billigere cigaretter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark kan årligt hive 175 millioner kroner hjem fra grænsehandlen, hvis cigaretafgiften sættes ned, mener Liberal Alliance. Håbløst, siger Kræftens Bekæmpelse.

I den sidste og afgørende fase af forhandlingerne om regeringens vækstplan foreslår Liberal Alliance, at afgifterne på cigaretter sættes ned.

Det liberale parti kæmper for lavere afgifter og den enkeltes ret til selv at vælge. Og i dette tilfælde er der oven i købet penge at spare for statskassen, fordi de billigere cigaretter vil mindske grænsehandlen og få danskerne til at købe flere cigaretter i Danmark.

Det fastslår finansordfører Simon Emil Ammitzbøll, som repræsenterer Liberal Alliance ved forhandlingsbordet i Finansministeriet.

- Danmark kunne spare 175 mio. kroner om året, hvis vi sænkede cigaretafgiften med 1,5 kroner pakken. Pengene kunne gå til lettelser andre steder, siger Simon Emil Ammitzbøll på Facebook.

I Kræftens Bekæmpelse er man rystede over forslaget:

- Det er helt hen i vejret, for skal man undgå, at flere unge begynder at ryge, er afgifter på tobak et særdeles vigtigt incitament til at holde de unge fra at begynde med at ryge, lyder det fra Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

Udspillet fra Liberal Alliance kommer, efter at regeringen og de borgerlige partier netop har sænket afgifterne på sukkerholdig sodavand, selvom det ifølge en stribe eksperter vil gå ud over børns sundhed og øge problemerne med fedme.

Også det nye forslag fra Liberal Alliance vil gå ud over danske unges sundhed, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Vi har en vigtigt samfundsopgave nemlig at sørge for, at unge ikke begynder at ryge. Og det er gang på gang dokumenteret, at prisen på cigaretter er afgørende for, om unge starter med at ryge.

- Derfor er det fuldstændig ubegribeligt, at Liberal Alliance nu foreslår, at tobaksafgiften skal sænkes for at mindske grænsehandlen yderligere, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Leif Vestergaard Pedersen stiller samtidig spørgsmålstegn ved de nye beregninger, som ifølge Simon Emil Ammitzbøll viser, at der er penge at spare på at gøre cigaretter billigere.

- Der er på lidt længere sigt ikke noget provenu ved at sætte afgifterne ned, for så stiger eksempelvis udgifterne i sundhedsvæsnet, og flere skal have sygedagpenge, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Det er de borgerlige partier, som har kæmpet for lavere afgifter på usunde fødevare. Formålet er at dæmpe danskernes lyst til at tage over grænsen og dermed skabe flere job i Danmark.

Selvom aftalen i første omgang koster statskassen 930 millioner kroner om året, skaber den dog kun få hundrede job, vurderer AE-Rådet. Det skønnes, at afgiftslempelserne betyder øget handel i Danmark for 360 millioner kroner.

LA foreslår billigere cigaretter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce