LA: Vi vil ikke fængsle folk for at gå i noget forkert tøj

Liberal Alliance vil ikke stemme for et maskeringsforbud, der indfører fængselsstraf, fastholder politisk ordfører Christina Egelund.

LA: Vi vil ikke fængsle folk for at gå i noget forkert tøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliance sår tvivl om, hvorvidt regeringen og DF kan udforme et "meningsfuldt" burkaforbud.

Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, har svært ved at se, hvordan et maskeringsforbud - populært kaldet burkaforbud - kan skrues meningsfuldt sammen.

I december slog hun fast, at LA ikke vil stemme for et forbud, hvis en overtrædelse kan udløse fængselsstraf.

Og det står hun fast på, efter at DR Nyheder har beskrevet et regeringsudkast, der udover at omfatte de muslimske dragter burka og niqab også gælder "omfattende beklædningsgenstande" som huer, hætter og tørklæder.

Udkastet lægger op til en bødestraf på 1000 kroner for overtrædelse - og i sidste ende fængselsstraf på tre måneder.

- Hvis vi skal lovgive om det her, vil jeg ikke være med til, at vi sender folk i fængsel på baggrund af forkert beklædning, siger Christina Egelund og lægger tryk på "hvis".

Spørgsmål: Sår du dermed tvivl om, hvorvidt I kan finde en løsning?

- Jeg tør ikke spå om, hvor det lander. Men det er helt åbenlyst, at det er vanskeligt.

En bøde på 1000 kroner er i Christina Egelunds optik "mere proportionalt" end en fængselsdom. Men hun anerkender, at det nok ikke vil have den store effekt.

- Men det er jo heller ikke en idé, der er vokset i vores have. Det er jo et religiøst og kulturelt problem. Jeg er bekymret over, at vi kommer til at straffe de forkerte. Det er jo manden, der er skurken.

LA har fra begyndelsen været modstander af et burkaforbud, som er hjerteblod for støttepartiet Dansk Folkeparti. Men i efteråret gik LA med til at sætte lovarbejdet i gang.

- Hvor det ender, tør jeg ikke spå om. Men vi har som politikere et ansvar for at lave meningsfuld lovgivning.

- Vi skal ikke ende i en situation, hvor en betjent skal løbe efter en julemand på gaden for at hive det kunstige skæg af ham, siger Christina Egelund.

Regeringsnotatet lægger ifølge DR Nyheder op til, at man godt må dække sit ansigt til, hvis det tjener et "anerkendelsesværdigt formål" - som halstørklæder og huer i kulden eller en udklædning.

Det vil være op til politiet at vurdere, om en konkret beklædningsgenstand dækker ansigtet for meget.

DF-næstformand Søren Espersen korser sig over, at forbuddet også skal omfatte huer og hætter for ikke at være religiøs diskrimination af muslimer.

- Så lad os da bare diskriminere, skriver han på Twitter.

Om den bemærkning siger Christina Egelund:

- Jeg troede, at Søren Espersen holdt lige så meget af Grundloven, som jeg gør.

Ansvaret for at finde et "meningsfuldt" forbud påhviler de partier, der har båret ønsket frem, tilføjer hun.

FAKTA: Niqab, burka, hijab - sådan kender du forskel
Et lovforslag om at forbyde heldækkende beklædning som burka og niqab er på vej.

Regeringens partier - Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har erklæret sig som støtter af et maskeringsforbud, der inkluderer forbud mod brug af burka og niqab.

Men hvad er egentlig forskellen mellem niqab, burka og den mere almindelige hijab, som ofte ses i gadebilledet i Danmark?

Her er et overblik:

* Hijab: Tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Dette er den mest udbredte hovedbeklædning og kan bindes på mange måder.

* Niqab: Tørklæde der kun viser øjnene. Der er to typer niqab.

En halv niqab lader ud over øjnene et stykke af panden være udækket.

En fuld niqab dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.

* Burka: En ikkegennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand båret af mange muslimske kvinder, hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.

Kilde: Religion.dk.

LA: Vi vil ikke fængsle folk for at gå i noget forkert tøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce