Selv om det er sløjt med antallet af opstillede kvinder til kommunalvalget, så fylder de pænt i kapløbet om borgmesterposterne. For første gang er fem kvinder borgmesterkandidater på Fyn.

Fem kvinder på ét billede, som alle går benhårdt efter borgmesterposten i hver deres kommune. Det er et lille stykke fynsk historie, at der er kvindelige borgmesterkandidater i både Odense, Nyborg, Middelfart, Assens og Langeland kommuner. Vi kalder dem borgmesterkandidater, fordi de er spidskandidater for Venstre eller Socialdemokratiet, som traditionelt er de partier, der løber med borgmesterposterne.

Og selv om de alle mener, at de først og fremmest er politikere, og at kønnet er sekundært, så stiller de gerne op til fællesfotografering.

- Hvem siger nej til omtale, som socialdemokratiske Lisa Pihl Jensen fra Langeland formulerer det.

Hendes partifælle i Nyborg, Vibeke Ejlertsen, mener, at der også er et motiv i stille op som kvinde, netop fordi det er vigtigt at få flere kvinder til at stille op til valg:

- Jeg gik i 2005 aktivt ind i politik, fordi jeg syntes kvinder var underrepræsenteret. Der var kun to kvinder i byrådet i Nyborg, inden jeg kom ind, siger hun.

Flere kvinder, tak

Præcist ønsket om at få flere kvindelige politikere, er de fem borgmesterkandidater rørende enige om, selv om de har forskellige politiske holdninger. De peger på, at demokratiet er bedst tjent med, at et byråd afspejler befolkningen, også kønsmæssigt, og det gør det ikke.

- I Middelfart er vi kun fire kvinder ud af de 25 i byrådet, så vi er som regel den eneste kvinde i et udvalg, siger Venstres borgmesterkandidat, Regitze Tilma og tilføjer:

- Det er ærgerligt, fordi kvinder ofte har andre indgangsvinkler. Vi kommer andre steder og kender andre mennesker, og det er vigtigt, at det også bliver repræsenteret i politikken, siger hun.

Charlotte Vincent (S) er enig.

- Jeg tror, vi tænker lidt mere på de bløde værdier, og det vil jeg jo også gøre, hvis jeg bliver borgmester, siger hun og suppleres af Vibeke Ejlertsen:

- Det er ikke fordi kvinder er bedre end mænd, men vi kommer med hver vores kompetencer og referencer.

Hun husker, hvordan hun og Venstres Thyra Rasmussen satte hælene i, da kommunen skulle udstykke byggegrundene Jagtenborg i Nyborg.

-På tegningen var alt firkantet og i 90 graders vinkler. Det blev lavet om, så vi nu har fået et meget mere spændende og levende område, siger hun.

Grundighedsgenet

Landets hidtil eneste kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, beskriver i en ny bog, hvordan hun har skullet arbejde hårdere og finde sig i mere, fordi hun er kvinde. Det kender de også på det kommunale niveau.

- Der er nok en tendens til, at når en mand forstår 20 procent af noget, så sidder den lige i skabet, og han kan gå ud og snakke om det. Vi kvinder gerne vil nok gerne have styr på 80-90 procent, før vi udbreder os, siger Jane Jegind, der er rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense.

- Det er nok sådan et grundighedsgen, vi har, tilføjer hun.

Jegind oplever dog ikke, at kvinder skal finde sig i mere end mændene. Det gør Vibeke Ejlertsen, der har kæmpet hårdt for ligestilling i byrådet i Nyborg.

- Som kvinde skal man kæmpe lidt hårdere og være bedre til at stå fast for at blive lyttet til, siger hun.

Først når man har fået en position som eksempelvis udvalgsformand, bliver man lyttet til på niveau med mændene, oplever Vibeke Ejlertsen. 

Kvindelige fordele

Regitze Tilma tror dog ikke altid, modstanden kommer fra mændene.

-Jeg tror faktisk vi kvinder lægger et pres på os selv om at være mere velforberedte end andre, siger hun og peger på, at succesfulde kvinder har sagt, at de har mødt den største modstand fra andre kvinder.

Regitze Tilma forstår ikke, hvorfor så få kvinder stillet op til kommunalvalg.

- Valget handler jo netop om alt det nære, som kvinder ellers interesserer sig for.

De kvindelige fynske borgmesterkandidater vil ikke afvise, at de også kan have fordele ved at være kvinder i politik. De kan bare ikke komme i tanker om hvilke.

Det skulle da lige være, at kommer i avisen op til kommunalvalget, fordi man er en kvinder, der vil være borgmester, siger Jane Jegind.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.

Mere om emnet

Se alle
1
Hun røg til tops i byrådet: - Du er ikke borgmester derhjemme

Hun røg til tops i byrådet: - Du er ikke borgmester derhjemme

Avisen om kommunalvalget: Stem på en kvinde

Avisen om kommunalvalget: Stem på en kvinde