Udenlandske lesbiske og enlige kvinder storker hertil for at blive insemineret.
De kommer fra Sverige, Norge, Tyskland og Island for at få deres ønskebørn. I deres hjemlande er der nemlig forbud mod at inseminere enlige og lesbiske kvinder, eller også er der krav om at barnet har ret til at kende navnet på faderen, der lægger sæd til, og det er der ikke i Danmark.

Stork-klinik, som igennem mange år har insemineret enlige og lesbiske, har i øjeblikket forrygende travlt med at gøre udenlandske kvinder gravide. Sidste år kom tre ud af fire af klinikkens patienter fra nabolandene - heraf kom hele 37 procent fra Sverige:

- I Sverige har man indført krav om "åben donor". Det betyder, at barnet har ret til at få navnet på den mand, der donerer sæd, når barnet fylder 18 år. Det har skabt en mangel på sæd, siger Nina Stork.

S: Nordisk Råd på banen

Ud over de mange svenske kvinder på Stork-klinik, er 27 pct. fra Norge, otte pct. fra Island og en pct. fra Island.

Tendensen er gældende på flere af landets private inseminations-klinikker og blev højaktuel, da Danmark kunne profilere sig som foregangsland, da det for halvandet siden blev lovligt i Danmark for enlige og lesbiske kvinder at blive insemineret med hjælp fra det offentlige.

Mogens Jensen, kulturordfører (S), der efter sommerferien har kaldt statsministeren i samråd om homoseksuelles rettigheder, mener ikke, at det er problematisk, at kvinder i nabolandene køber sig til graviditet i Danmark. Men han mener, at de uens regler er fjollede.

- Jeg vil tage sagen op i Nordisk Råd, så vi kan se på, om der er grundlag for et mere ensartet regelsæt, siger han.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag
  • Fyens Stiftstidende