Kunstsamler afleverer samlingen


Kunstsamler afleverer samlingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En kunstsamler fra Lyngby har efter årelang strid indgået forlig om at udlevere sin samling af arkæologiske kunstgenstande til lande i Syd- og Mellemamerika.

En årelang strid mellem en privat kunstsamler fra Lyngby og en række lande i Syd- og Mellemamerika om præcolombianske kunstgenstande har nået en løsning. Kunstsamleren har nemlig indvilget i at udlevere de mange hundrede genstande til Ecuador, Costa Rica, Colombia, Peru og Mexico.

Det oplyser dommer Svend Aage Feier i Lyngby, som ellers var udset til at afgøre, om den omfattende samling skulle tilbage til oprindelseslandene.

- Det har taget sin tid, men nu er det på plads og ude af mit regi, siger dommeren i Lyngby.

I forvejen har kunstsamleren udleveret 156 genstande til Kina, hvoraf nogle var cirka 3000 år gamle. Det var fødevarevirksomheden Daloons direktør, Hemming Van, der trådte til med penge og sikrede aftalen.

Den aktuelle løsning indeholder ifølge dommer Svend Aage Feier intet om en eventuel økonomisk kompensation til kunstsamleren.

- Jeg kan bare sige, at der er opnået en løsning på tvisten, at de pågældende lande får udleveret deres kulturgenstande, og at alle parter frafalder alle krav mod hinanden, såvel strafferetsligt som i forhold til omkostninger, siger dommeren.

Kunstsamlerens enorme samling befandt sig i montrer i et regulært museum i hans tidligere kones kælder, men har siden 2006 været beslaglagt af politiet.

Flere, bl.a. Daloon-direktøren, har kritiseret, at Danmark stadig ikke har tiltrådt Unescos traktat om, at ulovligt erhvervede kunstgenstande skal returneres til oprindelseslandene. Dette til trods for, at Danmark ratificerede traktaten i 2003. Kunstsamleren har derfor i juridisk forstand absolut intet forbrudt.

Flere af de arkæologiske kunstgenstande, som nu bliver udleveret, har for de pågældende lande en kulturværdi som Jellingestenen for Danmark. Dansk lov forbyder til gengæld enhver udførsel af kulturarv som fx netop Jellingestenen, og senest har direktøren for Det Kgl. Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, sammenlignet det danske smøl om at ratificere Unesco-traktaten med, at Iran stadig ikke har underskrevet traktaten om ikke-spredning af atomvåben.

Kunstsamler afleverer samlingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce