Kunderne elsker kedelige banker

Kunderne elsker kedelige banker.
Foto: Finn Frandsen/POLFOTO/Arkiv

Kunderne elsker kedelige banker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestfyns Bank, Nordfyns Bank og Svendborg Sparekasse er meget robuste, vurderer analytiker.

Jeanette Christensen fra Saltofte er ikke nervøs for sine aktier i Vestfyns Bank trods krisen i pengebranchen.

Og det behøver hun heller ikke, selv om flere halvstore banker i øjeblikket slås med høje renter og et nervøst lånemarked. For der er nemlig også banker, der surfer let og elegant hen over al den tumult, der i øjeblikket præger finanssektoren.

Tre fynske banker får karakteren "bundsolide" i en analyse lavet af bankanalytiker Bjarne Jensen, BJ Consult. Fælles for Svendborg Sparekasse, Nordfyns Bank og Vestfyns Bank er, at de ikke har været i lag med tvivlsomme ejendomsspekulanter, og de har sat tæring efter næring de senere år og ikke lånt flere penge ud, end der er kommet ind via andre kunders opsparing.

Kedeligt er godt

Denne snusfornuftige adfærd kan måske virke kedelig og konservativ, når højkonjunkturen buldrer derudaf - og den giver bestemt ikke rekordvækst. Men efter kollapserne i Bank Trelleborg og Roskilde Bank udløser strategien topkarakter, når analytikere skal vurdere bankernes risikoprofil.

De tre lokalbanker har alle balance i deres ind- og udlån og har altså ikke behov for at gå ud og låne penge på et marked præget af høje renter og kortfristede låneaftaler.

Sårbare tider

Fokus har i de senere måneder især rettet sig mod de banker, der under højkonjunkturen har "gearet" deres forretning ved at øge udlånet kraftigt til ejendomsmarkedet uden at få indlånet tilsvarende med.

Det gør dem sårbare.

Forstædernes Bank, der nu er ved at blive overtaget af Nykredit, lånte i 2007 152 kroner ud, hver gang kunderne satte 100 kroner ind. Da kunderne ovenikøbet begyndte at trække penge ud af banken, væltede korthuset til sidst. Fyns største bank Fionia Bank har et ud-/indlånsforhold på indeks 1,59, mens Sparekassen Faaborgs er på 1,40 og Totalbankens på 1,16.

Den store overvægt i udlån er dog kun problematisk, hvis bankens "funding" ikke er i orden. For at øge kreditværdigheden har banker som Fionia Bank og Amagerbanken f.eks. investeret i at få en "rating" hos det internationale kreditratingbureau Moodys.

Trygge kunder

På landsplan har Bjarne Jensen pillet 13 lokalbanker ud, der har nøgletal, som gør, at man som investor og kunde kan føle sig rimeligt tryg. Faktisk mener han, at tiden godt kunne være inde til at lave en portefølje med 8-10 af de mest solide småbanker.

- Det kan da godt være, de falder lidt i morgen og i overmorgen, men på længere sigt tror jeg såmænd, det kunne blive en ganske fornuftig investering, siger han.

Fælles for de tre fynske banker er i øvrigt også, at deres aktier i øjeblikket handles til en kurs/indre værdi omkring 1,0. Aktieværdien svarer altså nogenlunde til den egenkapital - indre værdi - som bankerne opgiver i regnskaberne. At kursen for et år siden var cirka det dobbelte, ryster dog ikke de aktionærer, Fyens Stiftstidende forleden mødte i Bogense og Assens.

- Jeg mener, at danske banker generelt er meget solide, og de fleste har en rimelig ballast at stå imod med. Vestfyns Bank skal nok klare krisen, siger Jeanette Christensen fra Saltofte ved Assens. Hun har haft aktier i Vestfyns Bank i 12 år, og dem sælger hun ikke.

Kunderne elsker kedelige banker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce