Tirsdag blev en 17-årig kendt skyldig i terrorplaner i Holbæk. Kundby-pigen er hun blevet kendt som. Men Kundby vil hellere være kendt for noget andet.

Mens Retten i Holbæk stemplede en 17-årig piges forklaringer som utroværdige og kendte hende skyldig i at overtræde straffelovens terrorbestemmelse, gik tirsdagen sin vante gang i den lille landsby Kundby i det nordvestlige hjørne af Sjælland.

Byen er ikke kendt for meget. Nogle mener, at der engang har boet en forfatter. Det kan ikke have været en forfatter med nogen særlig grad af gennemslagskraft. Så er der kirken, der ligger på toppen af en hatbakke i kanten af byen. Det skulle være Danmarks bedst beliggende kirke. Det vil man nok bestride i andre sogne.

Anklager kræver forvaring

Anklager i Kundbysagen kræver, at den 17-årige pige, der er kendt skyldig i forsøg på terror og for grov vold, bliver idømt forvaring.Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning. Forvaringen foregår normalt i Anstalten ved Herstedvester vest for København.

En sådan dom forudsætter, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Det er i sidste ende op til retten at bestemme, om den dømte kan løslades.

Inden en prøveudskrivning vil der være et længere forløb, hvor den dømte får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.

Kilder: Kriminalforsorgen, Retsinformation og professor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet. /ritzau/

Faktisk er den kun kendt for at lægge navn til den nu terrordømte 17-årige pige - Kundby-pigen. Navnet som bliver brugt i pressen og folkemunde, selv om der ikke har været navneforbud i sagen. Det er på grund af hendes unge alder, at hendes rette navn ikke går igen i retsreportager og omtaler af sagen.

Men Kundby-pigen er ikke nogen Kundby-pige. Den etnisk danske pige med en broget opvækst og psykiske problemer i bagagen, der efter en temmelig rask radikalisering planlagde bombeanslag mod sin tidligere skole i Fårevejle i det endnu mere nordvestlige hjørne af Sjælland og en jødisk skole i København ud fra et islamistisk motiv, har blot boet i Kundby i et halvt års tid.

Forvaring forveksles ofte med anbringelse

Forvaring forveksles ofte med anbringelse. En af forskellene er, at en anbringelsesdom gives til sindssyge personer og afsones på et sygehus, mens en forvaringsdom afsones i et fængsel.Ifølge Kriminalforsorgen sidder 72 personer i forvaring. For ganske nylig er endnu en person - en tidligere bokser - også blevet idømt forvaring, så tallet nu er oppe på 73.

Kriminalforsorgen har detaljerede oplysninger om 65 af fangerne. Den person, der har afsonet længst, har siddet i forvaring i 21,5 år.

Af de 65 personer har 17 personer begået voldtægt, mens 21 er dømt for vold.

Kilder: Kriminalforsorgen, Retsinformation og professor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet. /ritzau/

Hvorfor skal vi tale om det?

Det var i en rødstensvilla skråt over for byens skole, at hun blev anholdt og dermed satte byen med under 800 indbyggere på danmarkskortet.

Ganske kort derfra ligger en efter forholdene imposant præstegård, hvor en venlig sognepræst sad og spiste en avocadomad med hytteost, mens sendevognene og de udsendte retsreportere var ved at pakke sammen efter domsafsigelsen inde i byen, som man siger om Holbæk, når man bor i Kundby.

Hun var ikke meget for at optræde i avisen - der havde allerede været så meget ståhej, DR-vogne havde kørt op og ned ad hovedgaden igennem længere tid, hendes menighedsrådsformand havde allerede udtalt sig til nogen udenbys. Og hvad godt har Kundby også af, at byens præst fortæller om, hvordan det er at sidde i midten af alt sådan noget halløj, når nu man i Kundby bestemt ikke mener, at man sidder i midten af nogen som helst god grund? Ikke meget mente præsten og gjorde sin avocadomad færdig.

Ingen muslimer i Kundby

Kundby er en hovedgade. En vej, der starter ved landevej 155 og slutter i Stigs Bjergby, og mens den går gennem Kundby, hedder den Bygaden. Der ligger en Dagli'Brugsen, en OK-tank, en elektriker og et autoværksted. Og et gadekær. Langs siden af vejen drysser der lidt parcel- og rækkehuskvarterer ud. Det er Danmark, som det har været i rigtig mange år.

Byen, der nu er kendt for at have huset en teenageterrorist, har ikke nogle muslimske indbyggere. I hvert fald ikke nogle, der skilter med det. Mekanikerens kone mener at kunne huske, at der har gået en tosproget elev på byens skole. Og at der vistnok bor et par tamilere. Hvis man ser kvinder eller piger med dækket hår, er det fordi, hætten på trøjen er trukket op, eller fordi det regner.

Jørgen C. Jensen, der står og svejser på styretøjet på en bil i sit værksted Stensbjerg Auto i byens begyndelse, er både enig og uenig med præsten. Han mener faktisk, at Kundby er midt i det hele. Men med det hele mener han faktisk det hele.

- Vi er jo verdens centrum, og det kan vi bevise. Der er nemlig lige langt rundt om jorden, om man går den ene eller anden vej, siger han i kontoret på sit lille autoværksted.

For ikke så længe siden var det også en autoforhandler, men tiden er ikke længere til, at det kan betale sig at sælge Kia'er i Kundby.

Ikke kendt i byen

Terrorplaner fra en galt afmarcheret teenager synes han dog ikke, at han som Kundby-borger vil taget nogen form for ejerskab til.

- For et par år siden var der en pyroman, der huserede her på egnen. Det var faktisk meget værre. Hende her kender vi jo ikke til. Og det hele var overstået, da hun tilfældigvis blev anholdt i Kundby, fordi hun lige boede her et halvt år med sin mor.

Jørgen C. Jensen har aldrig set hverken pigen eller hendes mor. Hans kone har set dem et par gange i Brugsen, hvor pigen gik og kiggede ned i jorden som i sin egen verden.

- Jeg har også hørt, at der var nogle af byens piger og drenge, der forsøgte at skabe kontakt til hende, efter hun var flyttet til byen. Men det lykkedes dem vist ikke rigtigt, siger han.

Tømmerflåde-rally og tombola

Jørgen C. Jensen er på den ene side lidt ærgerlig over, at vi nu kender Kundby for det, vi kender Kundby for. På den anden side er han glædesstrålende stolt af byen og er også tilbøjelig til at mene som Simon Spies: At al reklame er god reklame.

- Vi er den eneste by i kommunen, hvor Holbæk Kommune ikke ejer så meget som en stump jord. Vi klarer os selv. Vi er en by med rigtig meget sammenhold. Vi har så mange foreninger. Det er os, de andre byer i kommunen kigger til, når de vil se, hvordan man kan skabe liv lokalt, siger han og fortæller med forventning i stemning om Kundby-dagen, der kommer her den 10. juni.

Her samles hele byen om at stå på den anden ende.

- Vi starter med morgenandagt, jagthornsblæsning og gospelkor i kirken. Så drikker vi kaffe i forsamlingshuset, og resten af dagen sker der noget i hele byen. Tombolaer og boder. Tømmerflåde-rally i gadekæret. Og så fester vi til den lyse morgen i forsamlingshuset, hvor det lokale band One2Go spiller op til dans. TV Øst kommer. Det skulle du hellere komme over og skrive noget om, siger han.

"Kundby-pigen" her, der og alle vegne

Tirsdag fik Kundby-pigen at vide, at retten kendte hende skyldig. Torsdag får hun at vide, hvilken straf hun bliver tildelt. Anklagemyndigheden taler for forvaringsdom, der bliver regnet for lovens strengeste straf, fordi man ikke ved, om man kommer ud igen om syv-otte-12-15 eller 20 år.

Så vil der igen komme til at stå "Kundby-pigen" her, der og alle vegne i aviser og på websites, og det vil blive sagt igen og igen på tv og i radio.

For Jørgen C. Jensen vil det ikke gøre noget, om det så bliver enden på det. Så kan Kundby igen blive lig med Kundby-dagen i de lokale sjællandske medier og glemt i de andre.

Og omme bag kirken på toppen af hatbakken med udsigt over store dele af sognet er der indrettet et lille hjørne til de ukendtes grav. Foran står en fin lille stenskulptur af en ung, knælende kvinde med korte ærmer og lange skørter. Og hvem ved - måske får landets historikere og kunstkendere øjnene op for hende og giver hende så megen opmærksomhed, at det vil blive hende, man tænker på, når man ude i fremtiden siger Kundby-pigen?

  • fyens.dk