For meget mælk øger kvinders risiko for tidlig død og knoglebrud, selv om læger, diætister og forskere anbefaler det som middel mod knoglekørhed.

Det er de overraskende resultater af den ny svensk undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal, skriver www.klogkost.dk.

British Medical Journal har gennemgået over 100.000 kvinder og mænds dødelighed og risiko for knoglebrud i forhold til deres forbrug af mælk.

Mælk er den absolut største kilde til kalcium, der er vigtig for opbygning af knogler i barndommen og for at især kvinder ikke bliver ramt af knogleskørhed efter overgangsalderen.

Men undersøgelsen viser at især kvinder risikerer både liv og lemmer ved at drikke for meget mælk. Faktisk medfører tre glas mælk om dagen en dobbelt så stor risiko for at dø inden for 20 år, som for kvinder der drikker mindre end to glas om ugen.

Samtidig viste undersøgelsen fra Uppsala Universitet at kvinders risiko for knoglebrud steg støt med mængden af mælk, de drak. Mælk promoveres ellers både af læger og diætister som et vigtigt middel til at få både tilstrækkeligt kalcium og D-vitamin mod risikoen for knogleskørhed.

Undersøgelsen strider da også mod de fleste tidligere undersøgelser af helbredseffekterne ved mælk.

Men den nye undersøgelse stiller alvorlige spørgsmål ved hvor meget mælk kvinder bør drikke.

106.772 med i undersøgelse

Forskernes resultater er baseret på analyser af data fra to store svenske befolkningsundersøgelser: en med 61.433 kvinder i alderen 39-74 år, og en anden med 45.339 mænd i alderen 45 til 79 år.

Gennem spørgeskemaer om deres madvaner fik forskerne data om dagsforbruget af almindelige føde- og drikkevarer.

Undersøgelsen af kvinderne startede mellem 1987 og 1990, mens undersøgelsen af mændene startede i 1998.

I 2010 gennemgik forskerne deltagernes helbredstilstand og konstaterede at 15.541 kvinder var døde og at 17.252 kvinder havde en fraktur. 10.112 mænd var døde og 5379 mænd havde en fraktur.

Mindre kræft hos mælkeallergikere

Forskerne konstaterede, at kvinder, der drak tre eller flere glas (minimum 680 ml) mælk om dagen havde næsten dobbelt så stor risiko for at dø sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

Og kvinder, der drak mere mælk havde også en højere risiko for enhver form for fraktur - især for hoftebrud, hvor risikoen var 60 procent højere.

Selvom forskerne konstaterede, at mænd, der drak tre eller flere glas mælk havde en lidt - 10 procent - højere risiko for at dø sammenlignet med dem, der drak mindre end et glas, havde mænd ikke en højere risiko for fraktur.

Læs også: 10 madråd mod brystkræft
Synderen kunne være galactose, et simpelt sukker, der findes i mælk, mener en af undersøgelsens forfattere dr. Karl Michaelsson, professor i medicinsk epidemiologi og senior konsulent i ortopædkirurgi ved Uppsala Universitet i Sverige.

"Det kan måske fremkalde oxidativt stress og lavniveau inflammation, der kan påvirke dødelighed og knoglebrud," siger Michaelsson.

Læs også: 10 tegn på at du risikerer knogleskørhed

En anden helt ny undersøgelse fra Lunds Universitet synes at bekræfte denne tese. Her har forskerne undersøgt hvor stor kræftrisiko mennesker med såkaldt mælkeallergi har og den viser markant mindre risiko for både bryst- og æggestokkræft samt lungekræft.

Såkaldt laktoseintolerante kvinder, der må formodes at drikke meget lidt eller intet mælk, har en 45 procent mindre risiko for æggestokkræft og en 21 procent mindre risiko for brystkræft. Også risikoen for lungekræft er 45 procent mindre end for den øvrige befolkning.

Læs også: 10 madråd mod knogleskørhed

Forskerne tør dog ikke sige om det skyldes, at disse mennesker bare generelt lever sundere eller om det skyldes at de ikke drikker mælk, men noget kunne tyde på en sammenhæng.

  • Af: