Kun 39 mandlige pædagoger i danske vuggestuer

Thom Thomsen fra Børneborgen i Odense er en af landets få mandlige pædagoger, der arbejder i en vuggestue.
Foto: Brian Karmark

Kun 39 mandlige pædagoger i danske vuggestuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandlige pædagoger er stort set usynlige i danske vuggestuer og børnehaver. Ifølge nye tal fra pædagogernes forbund BUPL er kun 39 ud af 2551 pædagoger i vuggestuer i dag mænd, mens 6,1 procent af pædagogerne i børnehaverne er mænd. Tallene vækker stor bekymring blandt politikere og eksperter, fordi al forskning viser, at det er vigtigt for børnenes udvikling, at de møder begge køn i dagligdagen.

Ifølge eksperter er det mandlige fravær særligt underligt, når trenden hjemme i privaten ellers peger på, at flere mænd engagerer sig i pasningen af de små:

- Der er stort set ingen mænd på gulvet i de danske vuggestuer. Og hvis man dissekerer antallet af de 39, der er - så vil man formentligt opleve, at halvdelen af dem sidder i lederstillinger. Det er paradoksalt i og med, at udviklingen i hjemmene går i den stik modsatte retning, siger Steen Baagøe Nielsen, lektor på Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC.

Lone Dybkjær, de radikales ligestillingsordfører, kalder på politisk handling.

- Jeg synes, vi bør indføre nogle målsætninger for, hvor mange mænd vi vil have ind på uddannelserne, for ellers sker der ingenting. Hvis man har en målsætning, er man nødt til at lægge en strategi for, hvordan det mål skal nås, og hvilke tiltag der er nødvendige. Og dermed også kigge på, hvad der forhindrer mænd i at bevæge sig ind i den verden, siger hun.

Venstres ligestillingsordfører Ellen Thrane Nørby afviser kønskvotering, men hun vil nu tage problemet op med ligestillingsminister Karen Jespersen (V).

- Vi er nødt til at se på, hvilke resultater Norge og Sverige har opnået, som eventuelt kan bruges positivt i Danmark, siger hun.

Mens tingene står stille herhjemme, har Norge og Sverige nemlig for længst taget hul på problemet ved at kønskvotere på seminarierne og lave handleplaner for flere mænd i børnehaverne.

I Norge har det på tre år givet 2400 flere mænd alene i børnehaverne.

I BUPL er man ikke afvisende overfor noget tilsvarende:

- Det ville vi være positive overfor, hvis de i øvrigt opfylder kriterierne, siger Lis Pedersen, medlem af BUPLs forretningsudvalg.

Kun 39 mandlige pædagoger i danske vuggestuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce