Kritik af kæmpe sagsindsigt: Misbrug af skattekroner

Holger Gorm Petersen (Nye Borgerlige) i samtale med regionsrådsformand Stephanie Lose (V) på valgaftenen i Vejle. De to politikerne er begge yderst kritiske over for den arbejdsbyrde, som fem politikeres sagsindsigt har kostet embedsværket. Arkivfoto: Lars Juul

Kritik af kæmpe sagsindsigt: Misbrug af skattekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både Nye Borgerlige og regionsrådsformanden er yderst kritiske over for de fem politikere, som i sommer bad om at få udarbejdet en komplet liste over alle politikernes forbrug. Sagen ender med at koste rigtig mange ressourcer i forvaltningen.

Politik: De mange timers arbejde, som regionens embedsfolk må bruge på at gennemgå mange bilag med politikernes forbrug, er spild af tid.

Sådan lyder kritikken fra flere sider, efter at det nu er kommet frem, at en sagsindsigt fra fem politikere langt fra er færdig. Den skulle have været færdig i oktober.

Holger Gorm Petersen (Nye Borgerlige) har fra starten været yderst kritisk over for sagsindsigten. Han kalder sagen "vanvittig". - Det er en underlig måde at forvalte borgernes skattepenge. Det er misbrug af skattekroner. Der er ikke noget at sige til, at borgerne er trætte af politikerne. Hvis der lå en begrundet mistanke bag aktindsigten, var det en anden sag, men det gør der jo ikke, siger Holger Gorm Petersen.

Han henviser til, at anmodningen blev sendt af de fem politikere, fordi der forinden var blevet søgt aktindsigt i deres udgifter. Politikerne ønskede at have det fulde billede over alle politikernes forbrug til sammenligning.

Holger Gorm Petersen mener, at regionens forvaltning burde have orienteret personerne bag aktindsigten tidligt i forløbet, da det stod klart, at den ville kræve langt mere arbejde end forventet. - Så kunne det være, at politikerne havde besindet sig, siger Holger Gorm Petersen, som nu har skrevet til regionsrådsformand Stephanie Lose (V) for at få en orientering om, hvor langt forvaltningen er med sagen.

 

Tidsforbrug
Politikere har ret til at bede om såkaldt sagsindsigt hos dens forvaltning. Der er som udgangspunkt ingen øvre grænse for ressourceforbruget. Dog kan den politiske leder afvise en anmodning med henvisning til, at det vil kræve for mange ressourcer for forvaltningen. Det sker dog meget sjældent i praksis.

Borgere og journalister kan bede om aktindsigt. Den normale grænse for ressourceforbruget for borgerhenvendelser er omkring 25 timer.

Ombudsmanden har udtalt, at hvis en myndighed overhovedet skal kunne afvise en anmodning fra et medie med henvisning til tidsforbrug, må det være væsentligt højere end 25 timer. I en nylig afgørelse fik en myndighed opbakning fra ombudsmanden i en afvisning, da aktindsigten ville tage over 60 timer at behandle.

Lemfældig

Stephanie Lose siger, at sagens udvikling bekræfter hendes melding allerede i sommer, hvor hun kaldte det "lemfældig omgang med ressourcer".

- Og jeg har endnu også til gode at finde ud af, hvad man skal bruge oplysningerne til, siger regionsrådsformanden, som understreger, at hun bakker op om åbenhed. Fremover bliver alle politikernes udgifter offentliggjort på nettet.

Som politisk leder kunne Stephanie Lose afvise politikernes sagsindsigt med henvisning til det meget store ressourceforbrug. Det forklarer forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch. Regionsrådsformanden understreger, at hun i sommer opfordrede politikerne til at genoverveje deres anmodning, men at hun vil være tilbageholdende med at afvise et politisk ønske i en sag.

- Her har der faktisk også været et flertal bag ønsket. Jeg har gjort opmærksom på alle mine betænkeligheder omkring sagen, men jeg accepterer flertallet.

Kritik af kæmpe sagsindsigt: Misbrug af skattekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce