Kritik af TV2-indslag: Flere af de somaliske kvinder kunne godt tale dansk

Tv2 står stadig 100 procent inde for programmet, skriver nyhedschef Jacob Kwon på Twitter. Arkivfoto: Pelle Rink / Scanpix

Kritik af TV2-indslag: Flere af de somaliske kvinder kunne godt tale dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV2-indslag i februar gav indtryk af, at 11 somaliske kvinder fra Vollsmose ikke kunne tale dansk. Men det kan nogle af dem dog alligevel, viser indslag på DR.

Efter TV2 i februar lavede et indslag i den somaliske kvindeforening Sahan i Vollsmose, bragte tv-stationen flere artikler med konklusionen, at de 11 kvinder ikke kunne dansk.

Efterfølgende blev programmet og artiklerne kritiseret fra flere sider. Blandt andet skrev den somaliske kvindeforening et kritisk Facebook-opslag, og en byrådspolitiker i Odense fortalte til Tv2Fyn, at flere af de tilstedeværende kvinder talte dansk og havde arbejde. En kritik, som fik TV2 til selv at gå ud og efterlyse kvinderne fra indslaget for at afprøve dets konklusion.

Nu har DR's Detektor så talt med tre af kvinderne. På dansk. Blandt andet Iman Hassan, som måtte have hjælp af en tolk i TV 2-udsendelsen, før hun kunne svare journalisten, som stillede hende et spørgsmål på dansk.

- Jeg bliver genert. Det er derfor, fortæller Ima Hassan til DR's Detektor om, hvorfor hun ikke svarede på dansk.

Rettet i artikler

En anden kvinde fortæller, hvorfor ingen af de 11 kvinder rakte hånden op, da journalisten spurgte, hvor mange der kunne dansk.

- Jeg troede, at det er for sjov. Fordi i næsten 20 minutter har han gået rundt, hvor jeg spørger ham, om han ikke vil sidde ned og drikke kaffe. Og han siger: "Nej, nej, jeg står". Bagefter siger han så pludseligt: "Hvem snakker dansk?", siger kvinden til Detektor, skriver dr.dk.

Efter Tv2 er blevet forholdt Detektors konklusion er flere af Tv2's artikler, der omhandler indslaget, blevet rettet, så de nu indledes af teksten:

"TV 2 har rettet i artiklen den 26. februar. Tidligere stod der, at ingen af de 11 somaliske kvinder kan dansk. Det korrekte formulering er, at ingen af de 11 kvinder rakte hånden op som bekræftelse, da TV 2 spurgte dem, om de kan dansk."

Jakob Kwon, nyhedschef på Tv2, siger dog til Detektor:

- De 11 kvinder mener ikke selv, de kan tale dansk. De kan nogle danske ord og nogle danske gloser. Ud fra jeres optagelser kan jeg konstatere, at der er lange passager, hvor jeg ikke forstår, hvad de siger. Men det, der egentlig er det vigtige, er selvfølgelig, hvordan de selv opfatter det, siger Jacob Kwon.

Kritik af TV2-indslag: Flere af de somaliske kvinder kunne godt tale dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce