Det tidligere kurdiske byrådsmedlem Jenan Bozo (K) følger nervøst udviklingen i den tyrkisk-kurdiske konflikt. Han oplever spændingerne selv nær hjemmet på Fyn og frygter for sin familie langt herfra.

"I går var kurderne jeres helte, da de kæmpede mod Islamisk Stat i Syrien. I dag ser I tavse til, mens den tyrkiske stat slår heltene ihjel".

Med den opsang slutter Jenan Bozo et debatindlæg til Fyens Stiftstidende, som han har skrevet sammen med sin datter, Laila Bozo. De er begge en del af den kurdiske flok på Fyn, der disse dage kæmper en opmærksomhedskamp for deres oprindelsesområde.

Hvem er kurderne?

Langt de fleste kurdere bor i egne af Iran, Irak, Syrien og Tyrkiet. Samlet set udgør det et område, som kurdere kalder Kurdistan.Længe har kurderne kæmpet en kamp for at få anerkendt Kurdistan som en selvstændig stat. Både med og uden våben.

Det er uvist, hvor mange kurdere, der er på verdensplan. Det samlede antal kan ifølge de fleste kilder ligge på alt fra 30 til 45 millioner mennesker.

Kurderne er overvejende et sunnimuslimsk folk.

For 58-årige Jenan Bozo er bekymret over Tyrkiets militære aktion mod Afrin, et kurdisk område i det nordlige Syrien. En mission, der har stået på siden 20. januar under kodenavnet "Operation Olivengren".

Den tyrkiske regering påstår, at hæren bekæmper den kurdiske milits YPG samt Islamisk Stat. Kritikere anfører, at Islamisk Stat slet ikke er i området, og at angrebene går hårdt ud over civilbefolkningen.

Det er en katastrofe. Jeg har en masse familiemedlemmer, der bor i de kritiske områder i Syrien, så jeg får mange opkald og sms'er derfra. Folk er bange. Rigtig, rigtig bange.

Jenan Bozo, kurder bosat i Odense.

Iblandt den er fætre, kusiner og andre slægtninge til Jenan Bozo.

- Det er en katastrofe. Jeg har en masse familiemedlemmer, der bor i de kritiske områder i Syrien, så jeg får mange opkald og sms'er derfra. Folk er bange. Rigtig, rigtig bange, siger han.

Jenan Bozo kommer selv fra den kurdiske del af Syrien, men han er bosiddende i Odense og har været det, siden han kom til Danmark i 1986. Han er tidligere byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti ad to omgange og har arbejdet for Odense Kommune, men er i dag sygemeldt.

Provokeret på gaden

Knap 3000 kilometer fra de udsatte områder i Vestasien følger han handlingerne så tæt, han kan. Han frygter, at konflikten mellem de to folkeslag er ved at sprede sig - selv til Fyn.

- Det her skaber had mellem kurdere og tyrkere lige nu. Også her. Da vi holdt demonstration forleden, var der flere, der provokerede os, siger Jenan Bozo.

Han viser en video på sin mobiltelefon, hvor en ung kvinde står med løftet pege- og lillefinger. Det er et tegn, der i Tyrkiet forbindes med den højreekstremistiske gruppe De Grå Ulve. Optagelsen stammer fra 22. januar, hvor kurdere demonstrerede i Odenses gader mod tyrkiske bombardementer i Afrin.

- Jeg forstår ikke, at der kommer denne her modstand (mod kurdere, red.) så langt fra Syrien. Det handler jo ikke om dansk kultur, det handler ikke om de tosprogede, der bor her - det handler om et helt andet sted, siger Jenan Bozo.

I hele Danmark har kurdere den seneste tid samledes for at skabe opmærksomhed om begivenhederne i Afrin. Og Jenan Bozo var aldrig i tvivl om, at han selv skulle bakke op om det formål:

- Vi prøver jo bare at hjælpe et folk, der gerne vil leve i fred. Hvorfor skal de ikke have lov til det, spørger han retorisk.

Frygter konflikt

Jenan Bozos største frygt herhjemme er, at herboende borgere med relation til de implicerede parter vil føre konflikten videre ind i det danske samfund.

- Det, jeg er bekymret for her i Odense, er, at her går kurdere og tyrkere også sammen i gaderne. Det er min frygt, at situationen vil provokere slåskampe eller skabe uro mellem de to grupper, som man har set flere andre steder, forklarer Jenan Bozo.

Foreløbig har der ikke været meldinger om sammenstød mellem grupperne på dansk grund. Heller ikke i forbindelse med de mange kurdiske demonstrationer.

Til gengæld fortsætter de tyrkiske bombeaktioner i det nordvestlige Syrien ufortrødent.

Se tidslinje: Derfor er den tyrkiske stat og kurderne i konflikt

  • fyens.dk