Odenses radikale rådmand Erik Simonsen får nu støtte af sin århusianske kollega Gert Bjerregaard (V) i anklagen om, at muslimske ægtepar lader sig pro forma-skille for at opnå flere sociale ydelser.

- Jeg oplever, at unge nydanskere udnytter velfærdssystemet på denne uheldige måde, siger Gert Bjerregaard, der er rådmand for Social- og Beskæftigelsesforvaltningen, til Berlingske Tidende.

Han efterlyser flere måder at tjekke mistænkte klienter på.

I Odense efterlyser flere af byrådets politiske partier svar på, hvor stort omfanget af indvandrernes sociale bedrageri i kommunen er. Et bedrageri, som ifølge Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningens rådmand Erik Simonsen blandt andet foregår gennem pro forma-skilsmisser og systematisk bigami.

Skudt ned i Folketinget

De mange sager om socialt bedrageri har fået Erik Simonsen til at foreslå en revurdering af loven.

- Hvis det kræver lovændringer, vil jeg meget gerne være behjælpelig med, at den radikale rådmand kan fremlægge sine synspunkter for integrationsminister Rikke Hvilshøj, siger Lars Chr. Lilleholt, der både er medlem af Odense Byråd og Folketinget.

Inden det kommer så vidt, har det radikale bagland på Christiansborg skudt idéen ned. Det er Morten Østergaard fra folketingsgruppen, der siger, at det er unødvendigt med strammere lovgivning, fordi det allerede er muligt for kommunerne at samkøre registre.

Samme Morten Østergaard er én af de fire radikale MF'ere, der står bag et forslag om, at indvandrere skal gøre sig fortjent til sociale tilskud gennem point optjent på arbejde og studie. Netop det forslag, der fik Erik Simonsen til at skubbe sin idé ud over rampen.

Vil ikke finde sagerne

Samkøring af registre for at finde sociale bedragere sker allerede i dag i Kontrolgruppen i Odense Kommune. Gruppens leder kontorchef Jørgen Overgaard medgiver, at en revurdering af loven vil være på sin plads, fordi der i dag er mange flere måder for ægtepar at bo sammen på, end det fremgår af loven.

Hvor stort omfanget af snyd er blandt danskere eller indvandrergrupper, afviser Jørgen Overgaard at dokumentere. På grund af registerloven er det nemlig forbudt for Kontrolgruppen at lave opgørelser, som for eksempel tager afsæt i folks etniske baggrund, siger han.

Eksempler, der understøtter rådmandens påstand, er det således ikke lige til at få fingre i.

- Så skal vi finde sagerne frem, og det vil jeg ikke. Det mener vi ikke, der er baggrund for at gøre, siger Jørgen Overgaard.

Erik Simonsen er skuffet over den negative respons fra den radikale folketingsgruppe, men han fortryder ikke sine udtalelser om socialt bedrageri, selv om de ikke er nemme at dokumentere.

- Jeg vil fortsat forfølge sagen, siger han.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Socialsvindlerne

Socialsvindlerne

Rådmand: Indvandrere snyder stort

Rådmand: Indvandrere snyder stort

Omfattende socialt bedrageri blandt indvandrere