Kræftsyge får egne kontrolforløb

Mammografi på Bispebjerg Hospital.
Foto: Miriam Dalsgaard/POLFOTO/arkiv

Kræftsyge får egne kontrolforløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftpatienters faste, rutineprægede kontrolforløb skal ændre og gøres langt mere individuelle. Det siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Den enkelte kræftpatient skal have et langt mere målrettet og skræddersyet kontrolforløb i stedet for den automatiske kontrol, patienter får i dag.

Det siger sundhedsminister Astrid Krag (SF), der fredag lancerer et nyt udspil på kræftområdet.

- Det er lægen, specialisten, der skal vurdere, hvilket kontrolforløb der er relevante for den enkelte patient, siger hun.

- Flere overlever kræft, og flere kommer ud i automatiserede kontrolforløb. Samtidig er det blevet tydeligere og tydeligere, at systemet ikke fungerer godt nok.

Der vil stadig være patienter, der skal gå til kontrol fuldstændigt som i dag.

- Andre patienter kan skifte besøg ud med kontrol i hjemmet med lægen via skype, andre skal kontrolleres hos egen læge og andre skal måske kontrolleres af specialuddannede sygeplejersker, siger Astrid Krag.

Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse bakker op om et nyt kontrolsystem.

- Udenlandske undersøgelser tyder på, at vi kan reducere noget af kontrollen og flytte noget af den ud til egen læge, uden at det gør patientens mulighed for overlevelse mindre, siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen til Jyllands-Posten.

Undersøgelserne viser også, at det sker uden at tabe tryghed hos patienter.

Det er et klokkeklart krav fra Kræftens Bekæmpelses side, at ændringen af kontrolsystemet ikke må være en spareøvelse.

Og det er der langt fra tale om, siger Astrid Krag.

- Vi skal sørge for at have kontroller, der har effekt, giver reel tryghed og er mere skræddersyet den enkelte kræftpatient, siger hun.

En række arbejdsgrupper i Sundhedsstyrelsen arbejder nu med at indrette det kontrolsystem, der har den bedste effekt.

I dag har cirka 225.600 danskere overlevet en kræftsygdom, og vurderingen fra Kræftens Bekæmpelse er, at tallet vil stige på grund af bedre behandlingsresultater og stigende levealder.

Regeringen styrker kræftområdet med 154 millioner kroner fra 2014 til 2017. Derudover afsættes der 20 millioner kroner til at udvide hpv-vaccinationsprogrammet, så alle unge kvinder op til 18 år kan blive gratis vaccineret.

Kræftsyge får egne kontrolforløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce