Ambulanceselskabet Bios leverede hver dag sammenlagt fem ambulancer og akutbiler mindre, end man havde aftalt med regionen. Som redningskrans købte man op til fire ambulancer ind hos Responce.

Fem ambulance og akutbiler.

Det var, hvad Bios i gennemsnit manglede hver eneste dag, da selskabet havde ansvaret for størstedelen af ambulancedriften i Region Syddanmark.

Det afslører en omfattende kulegravning af regionens egne tal for nedetider, hvor beredskaber var ude af drift, som Fyens Stiftstidende og DR Fyn har lavet for præcist at kunne fortælle, hvor mange ambulancer og akutbiler Bios ikke var i stand til at levere til de syddanske borgere.

Responces hjælp til Bios

I august 2015 - få dage før Bios' første arbejdsdag - behandlede politikerne i Region Syddanmark selskabets problemer med at få vagtplanen til at hænge sammen.Man valgte at beholde Bios' som ambulanceoperatør, men man hentede nødhjælp ind fra Responce i form af ekstra ambulancer - betalt af Bios.

Responce leverede i september og oktober 2015 dagligt fire ambulancer for at dække af for Bios.

I november og december blev assistancen sat ned til tre ambulancer, før den fra januar til og med juli 2016 blev sænket til to ekstra ambulancer dagligt.

Hidtil har offentligheden kun fået et overordnet og periodevist indblik i, hvor store problemer Bios havde med at få vagtplanen og dermed den samlede ambulancedrift til at hænge sammen.

Analysearbejdet viser, at Bios' ambulancer og akutbiler fra 1. september 2015 og frem til selskabets konkurs den 27. juli 2016 var ude af drift i 8,2 procent af tiden. Til sammenligning havde Responce, der kører ambulancerne i Trekantområdet, i samme periode en samlet nedetid på 0,1 procent.

Derfor sammenligner vi ikke med Falck

Fyens Stiftstidende og DR Fyn har valgt ikke at sammenligne Bios' nedetider med Falck, fordi Falck og Bios kørte under to forskellige ambulancemodeller.Falck opererede under en responstidsmodel, der betyder, at selskabet skulle leve op til nogle overordnede mål for responstiderne. Det betyder, at selskabet selv var ansvarlig for at vurdere hvor mange ambulancer, der skulle bruges for at overholde responstiderne.

Bios kørte efter en beredskabsmodel. Her skal selskabet stille med et på forhånd aftalt antal ambulancer, som regionen har defineret i sit udbudsmateriale. Antallet af ambulancer er beregnet ud fra, at regionen ønsker at overholde nogle interne mål for, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme hos borgerne. I beredskabsmodellen er det regionen, der styrer vagtcentralen, og dermed har ansvaret for at overholde responstiderne med de ambulancer, som der er til rådighed.

De syddanske borgere måtte i snit undvære fem af Bios' ambulancer og akutbiler hver eneste dag, hvis man lægger al nedetid sammen. I virkeligheden var nedetiden fordelt langt mere ujævnt. Nogle dage var stort set uden nedetid, mens der andre dage manglede endnu flere ambulancer og akutbiler end de fem, der var gennemsnittet.

Klik her for at se en grafik med det fulde overblik over, hvornår og hvor længe hver af Bios' ambulancer og akutbiler var ude af drift.

Region Syddanmark forsøgte at dække ind for manglerne ved at søge hjælp hos Bios' konkurrent Responce, der kører i Trekantområdet. Derfor leverede Responce på Bios' regning op mod fire ekstra ambulancer om dagen for at lappe hullerne i Bios' ambuterede ambulanceflåde.

Sort september og oktober

Region Syddanmark fortalte selv i september og oktober 2015, at Bios var i store problemer, når det handlede om at leve op til kontrakten med regionen.

Blandt andet manglende Bios den 1. oktober 2015, hvad der svarer til 11,5 ambulancer og tre akutbiler. Det betød, at ambulancedækningen den dag var helt nede på 80 procent af, hvad den burde havde været.

Fem en halv af de fraværende ambulancer var dog forhåndsaftalt med Region Syddanmark og blev erstattet med de tilkøbte ekstra ambulancer fra Responce.

Situationen var dog så alvorlig, at den tidligere sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær til Stiftstidende betegnede den som "uforståelig" og "utilfredsstillende".

- Heldigvis var det ikke en af de værste dage, så det gik ikke så galt. Havde det været en af de dage med rigtig tryk på, så kunne det have været stærkt problematisk, sagde Jens Elkjær.

Siden de sorte måneder har hverken Region Syddanmark eller Bios i samme detaljeringsgrad fortalt, hvor mange ambulancer Bios var ude af stand til at levere på daglig basis.

Men billedet kunne tydeligt ses på den bod, som Bios skulle betale for sine mangler. Den beløb sig i både første og andet kvartal af 2016 til den maksimal bod på 15 millioner kroner.

Sønderjylland og Fyn hårdest ramt

Dykker man længere ned i Fyens Stiftstidende og DR Fyns analyse af det store datamateriale, afslører den, at det særligt var to af Bios' tre delområder, som var hårdt ramt af manglende ambulancer og akutbiler.

I Sønderjylland var beredskaberne samlet set ude af drift i 11,3 procent af tiden i perioden, mens Fyn indtog en andenplads med en nedetidsprocent på 7,5.

Bios' sidste delområde, Sydvestjylland, "slap" med en samlet nedetid på 5,9 procent i de 11 måneder.

Det betyder, at der i gennemsnit over hele Bios' levetid har manglet to biler både på Fyn og i Sønderjylland hver dag, mens Sydvestjylland manglede en bil på daglig basis.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Kortvarig bedring

Tallene viser dog også, at der trods manglerne og den maksimale bod til Bios var tegn på forbedringer hos det kriseramte selskab i begyndelsen af 2016.

Her lykkedes det Bios at nedbringe den samlede nedetid over flere måneder i træk. Eksempelvis fik man næsten halveret sin nedetid fra december 2015 til januar 2016. Og i februar fik Bios banket nedetiderne endnu et nøk længere ned.

En præstation, som direktør Morten Hansen allerede luftede i slutningen af 2015 i et interview med DR Fyn.

- Vi er 80 mand fra målet, så vi undgår ikke overarbejde i det nye år, men slet ikke i det omfang, som vi begyndte med. Nu er vi på et niveau, der ikke er unormalt i branchen, sagde han og tilføjede :

- Vi er klar til det nye år, og klar til at leve fuldt op til kontrakten med Region Syddanmark, sagde direktøren kort inden årsskiftet.

Men fremgangen holdt kun kort tid for Bios. Rekrutteringen stagnerede i januar og februar, og det betød, at nedetiderne igen begyndte at stige fra marts.

Bios blev begæret konkurs ved Skifteretten i Odense den 27. juli 2016. Herfra overtog Region Syddanmarks eget ambulanceselskab, Ambulance Syd, driften på Fyn og i Sydvest- og Sønderjylland.

Bios holder fast i, at det er Falck og Region Syddanmark, der bærer ansvaret for, at Bios ikke kunne levere det bestilte antal ambulancer og akutbiler.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
5
"Død" mand på OUH rykkede på hånden: Styrelse vil undersøge forløb

"Død" mand på OUH rykkede på hånden: Styrelse vil undersøge forløb

4
Minister forlanger redegørelse fra regionen: Hvordan kører I ud til hjertestop?

Minister forlanger redegørelse fra regionen: Hvordan kører I ud til hjertestop?

19
Huller i beredskabet: - Borgerne har ikke kunnet mærke noget

Huller i beredskabet: - Borgerne har ikke kunnet mærke noget