Over to år fordoblede Odense Kommune sine betalinger til Odense Sport & Event, efter virksomheden havde efterlyst et øget bidrag fra kommunen. Det viser avisens kortlægning af kommunens pengestrøm til den vigtige samarbejdspartner.

Det var tilsyneladende effektfuldt, da topfolk fra Odense Sport & Event i begyndelsen af 2013 efterlyste et økonomisk sikkerhedsnet og et offentligt sats på events fra ledende politikere i Odense. I årene efter det skelsættende møde eskalerede millionbetalingerne fra kommunen til den tætte samarbejdspartner på eventområdet.

Det viser Fyens Stiftstidende kortlægning af betalinger fra kommunen til Odense Sport & Event fra 2012 til i dag. Det er herigennem, vi kan fortælle, at virksomheden i høj grad fik, hvad man ønskede.

Udgifter under mistanke

Forlængelse af Arena-tilskud
Arena-aftale fra 2013 til 2016: 8,5 millioner kroner inklusiv moms
Note: Odense Kommunes egen advokat fra Advokatfirmaet Horten, har vurderet, at kommunens tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 sandsynligvis er i strid med reglerne om erhvervsstøtte. Statsforvaltningen har på den baggrund valgt at gå ind i sagen for at vurdere lovligheden.
Aftalen fortsætter i 2017: 2.125.000 kroner.

Dobbeltkoncert med Sting og Paul Simon
Sponsorat: 1.250.000.
Underskudsgaranti: 1.875.000.
Indkøbte ydelser (eksklusiv øget OB-sponsorat): 1.250.000.
I alt (dobbeltkoncert): 4.375.000 kroner inklusiv moms
Note: I forbindelse med avisens historier om kommunens støtte til koncerten med Sting og Paul Simon, oversendte kommunen selv sagen til Statsforvaltningen. Kommunen vurderede blandt andet, at man muligvis ikke har formået at udnytte det fulde potentiale i sponsoraftalen til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, fordi man reelt ikke har fået fuld værdi af flere modydelser.

OB-sponsorat
Sponsorat i 2013 og 2014: 1.000.000.
Sponsorat i 2015 og 2016: 1.437.500.
I alt (OB-sponsorat): 4.875.000 kroner inklusiv moms
Note: I forbindelse avisens historier om kommunens støtte til koncerten med Sting og Paul Simon, oversendte kommunen selv sagen til Statsforvaltningen. Kommunen vurderede blandt andet, at man muligvis ikke havde formået at udnytte det fulde potentiale i sponsoraftalen om OB – hverken i den oprindelige aftale eller den senere udvidelse af aftalen.
Aftalen fortsætter i 2017: 1.437.500 kroner

I alt for de tre: 17.750.000 kroner - svarende til 38 procent af de samlede udgifter.

Odense Sport & Event fik således ikke alene forlænget tilskuddet til driften af Arena Fyn, selvom kommunens jurister havde vurderet, at det ville være ulovlig erhvervsstøtte. Oplevelseskoncernen fik over de følgende to år også fordoblet det samlede beløb af skattekroner fra Odense Kommune.

Markant stigning

Odense Kommune har ikke lagt skjul på, at man med baggrund i appellerne fra bestyrelsesformand og ejer Niels Thorborg samt daværende direktør Thomas Christensen var indstillet på at sikre en større udnyttelse af sin gratis brugsret til arenaen, så Odense Sport & Event derigennem kunne få flere afledte indtægter fra blandt andet de mange gæster.

Sådan har vi gjort

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i en oversigt over betalingerne fra Odense Kommune til Odense Sport & Event fra 2012 til 2016.Af oversigten fra Odense Kommune fremgår blandt andet en bogføringsdato og en posteringstekst til de 676 betalinger. Det er ud fra disse oplysninger, at vi har dateret betalingerne og delt hver enkelt betaling op i fire særegne kategorier og samlet resten i den femte kategori "Andet".

I langt de fleste tilfælde fremgår ord som "møde", "forplejning", "sponsorat" og "tilskud" på regningerne, der derfor har været lette af kategorisere. I enkelte tilfælde er kategoriseringen udtryk for en vurdering. Som eksempel kan nævnes forskellen mellem et seminar og en konference. Her har vi valgt at placere et seminar i kategorien "Møde", mens betalinger til en konference er faldet under kategorien "Arrangementer og events".

Betalingerne til Odense Sport & Event fremgår både inklusiv og eksklusiv moms. Vi har valgt at opgøre beløbene inklusiv moms, fordi det er disse beløb, som Odense Sport & Event har modtaget som betaling fra Odense Kommune. Det er dog vigtigt at pointere, at Odense Kommune - ligesom alle andre kommuner - får refunderet udgifterne til moms i forbindelse med køb af ydelser hos private virksomheder. Det sker fra Den Kommunale Momsfond - også kaldet momspuljen. Pengene i puljen kommer dog også fra kommunerne via årlige indbetalinger, så udgifterne til moms bliver altså i sidste ende også betalt med kommunale skattekroner.

Kortlægningen af betalingerne viser dog, at Odense Kommune ikke nøjedes med at sørge for flere afledte indtægter i forbindelse med arrangementer i Arena Fyn, men også selv bidragede med markant flere skattekroner til oplevelseskoncernen efter mødet mellem topfolkene fra Odense Sport & Event og Økonomiudvalget.

Fyens Stiftstidende har fået indblik i en oversigt over 676 betalinger til eventkoncernen fra 2012 til 2016, der samlet set udgør 45 millioner kroner inklusiv moms. Her fremgår det blandt andet, at betalingerne fra kommunen blev fordoblet fra 6,7 millioner kroner i 2012 til 13,8 millioner kroner i 2014 og derefter faldt til henholdsvis 10,9 millioner og 6,2 millioner kroner i 2016.

19 millioner i sponsorater og tilskud

Af oversigten fra Odense Kommune fremgår en posteringstekst til hver enkelt af de 676 betalinger. Vi har derfor kunnet dele betalingerne op i følgende fem kategorier:

 1. Sponsorater og tilskud.
 2. Arrangementer og events.
 3. Møder.
 4. Forplejning.
 5. Andet.

Den største post er de sponsorater og tilskud, som Odense Sport & Event har modtaget i løbet af de fem år. Alene på denne konto har kommunen betalt 19 millioner kroner til eventkoncernen i perioden.

Samtidig er det under den post, man finder det omstridte tilskud til Arena Fyn, som på forhånd var vurderet ulovligt af kommunens egne jurister, samt betalingen af et sponsorat og en underskudsgaranti til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, som begge nu skal undersøges af Statsforvaltningen.

Stigning på 600 procent

Men det er inden for kommunens betalinger til forskellige arrangementer og events, at stigningen har været størst. Det blev således seksdoblet fra 776.203 kroner i 2012 til 5.510.591 kroner i 2014.

Den store stigning skyldes først og fremmest kommunens betalinger til Odense Sport & Event i forbindelse med to arrangementer, som Danmarks Radio stod bag i 2013 og 2014 - henholdsvis Danmarks Indsamling 2013 og Melodi Grand Prix for både voksne og børn i 2014. Pengene til de to musikshow er betalt af Udvikling Fyn men via en tillægsbevilling fra Odense Kommune, så reelt er der tale om kommunens penge.

Begge arrangementer blev afholdt i Arena Fyn, som kommunen kunne bruge uden beregning og med en række gratis ydelser fra Odense Sport & Event inkluderet i aftalen. Alligevel endte kommunen med at betale en regning på knap én million kroner i forbindelse med indsamlingsshowet og regninger for over tre millioner kroner i forbindelse med de to melodigrandprixer i marts 2014. Penge, som blandt andet gik til at dække over 700 overnatninger for fortrinsvis DR-ansatte på Odense Congress Center, der også ejes af Odense Sport & Event.

Møder for millioner

Kortlægningen af betalingerne til Odense Sport & Event viser desuden, at Odense Kommune i høj grad gør brug af Odense Congress Center i den sydøstlige udkant af byen, når medarbejdere og ledere har brug for at holde møder.

Samlet set har kommunen betalt omkring fem millioner kroner til blandt andet fyraftensmøder, dialogmøder, netværksmøder og ledermøder, og den type betalinger for møder har været stabil i årene fra 2012 til 2015.

Hvert år har kommunen betalt omkring en million kroner for at kunne henlægge henholdsvis 53, 56, 56 og 58 møder i Odense Sport & Events rammer.

Tidslinje: Få overblik over forløbet

 • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

  Af:

  Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

 • Byline billeder

  Af:

  Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

 • byline

  Af:

  Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle
Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Kulegravning af Arena-sag: Seks spørgsmål får svar i dag

Kulegravning af Arena-sag: Seks spørgsmål får svar i dag

Ekspert om pengestrøm til eventfirma: Ikke nødvendigvis ulovligt

Ekspert om pengestrøm til eventfirma: Ikke nødvendigvis ulovligt