Kort levetid: Sygeplejersker skal ud af ambulancerne

Fire sygetransporter, bemandet af sygeplejersker og sygetransportchauffører konverteres til almindelige ambulancer. Arkivfoto:Claus Fisker/Scanpix

Kort levetid: Sygeplejersker skal ud af ambulancerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To år efter indførelsen af fire sygeplejerskebemandede ambulancer, skal sygeplejerskerne nu skiftes ud med reddere igen. Det skyldes mangel på sygeplejersker i akutmodtagelserne, mens det er er blevet lettere at rekruttere reddere.

Det var ikke længe, Region Syddanmark nåede at køre med sygeplejerskebemandede ambulancer. I maj 2016 blev det vedtaget af bemande fire såkaldt interhospitale sygetransporter, der transporterer patienter mellem de store sygehuse, med akutsygeplejersker. Men nu er regionens politikere godt på vej til at vedtage at lave beslutningen om.

Det præhospitale udvalg i Region Syddanmark besluttede tirsdag at konvertere de fire sygetransporter til almindelige ambulancer med reddere. Det sker, fordi mulighederne for at rekruttere reddere er blevet bedre, mens der til gengæld er en begyndende mangel på sygeplejersker på de fælles akutmodtagelser med skadestuer og traumecenter. Beslutningen skal nu endeligt godkendes i Regionsrådet.

Ifølge ny præhospitalformand Mads Skau (V) har man været glade for ordningen, som har fungeret godt.

- Men faktum er, at situationen er en anden nu, end da det blev besluttet. Vi mangler sygeplejersker på skadestuerne, mens vi omvendt har reddere nok, forklarer han.

Fire slags kørsler
Der er fire kategorier inden for ambulancekørsel:

Kørsel A anvendes ved livstruende eller mulig livstruende sygdom eller tilskadekomst. I mange situationer vil der også blive afsendt akutlægebil, akutlægehelikopter og/eller paramediciner. Der køres med udrykningssignaler

Kørsel B anvendes ved akut, men ikke livstruende sygdom eller tilskadekomst. Der vil typisk være tale om sygdom eller tilskadekomst, der er alvorlig og hastende, men uden en umiddelbar trussel mod liv eller førlighed.

Kørsel C omfatter andre former for ambulancekørsel, hvor der er brug for behandling og overvågning under transporten.

Kørsel D omfatter liggende transport uden mulighed for ilt, monitorering eller behandling. Der er personale i bårerummet. Ambulancerne kaldes her sygetransporter.

Forsøg forlænget

Det var især på grund af det tidligere ambulanceselskab Bios' problemer med at rekruttere reddere, at de sygeplejerskebemandede ambulancer blev indført. Men i juli 2016 gik Bios om bekendt konkurs, og regionen har siden overtagelsen af Bios' drift med eget selskab, Ambulance Syd, fået bedre rekrutteringsbetingelser.

Den anderledes bemanding af ambulancerne var til at begynde med et 12 måneders pilotprojekt. Men på baggrund af en positiv evaluering af pilotprojektet efter 12 måneders drift, besluttede regionsrådet i marts 2017 at videreføre de fire sygetransporter, bemandet med sygeplejersker fra primært akutmodtagelserne samt sygetransportchauffører fra Ambulance Syd og Responce.

Evalueringen viste blandt andet, at sygeplejerskerne fandt det interessant, afvekslende og kompetenceudviklende at have opgaver i ambulancerne. Men nu er der altså brug for dem andensteds, og konverteringen af beredskaberne forventes at kunne ske fra og med juli. Beredskaberne vil uændret være i drift i tidsrummet 7-19 på hverdage.

Mere fleksibelt

Det var ifølge Mads Skau et enigt udvalg, der har sagt god for konverteringen.

- Det er jo stadig sådan, at hvis der er behov for sygeplejersker i en transport, så kommer de også med. Men ved at ændre beredskabstype, gør vi det lidt mere fleksibelt, siger han.

Ved en konvertering af sygetransporterne til ambulancer vil der være merudgifter til bemandingen med reddere. Til gengæld tilbageføres de penge, sygehusene havde fået for lån af sygeplejerskerne.

Beredskaberne vil fortsat primært blive anvendt til planlagt kørsel - også kaldet C-kørsler - men har nu fleksibiliteten til også at bidrage til hastekørsler.

Kort levetid: Sygeplejersker skal ud af ambulancerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce