Konflikt-hjælp til forældre i fare

Skilsmisse.-MODELBILLEDE

Konflikt-hjælp til forældre i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MÆGLING: Ægtepar, der ryger i totterne på hinanden, risikerer at miste muligheden for hjælp

Ægtepar, der strides om børn, bolig og penge, risikerer at miste det tilbud om konfliktmægling, som statsamterne i dag tilbyder i forbindelse med skilsmisser.

Ordningen er i fare for at blive sparet væk, til trods for, at stadigt flere ægtepar ender med at sagsøge hinanden, som beskrevet i Fyens Stiftstidende i søndags.

Konfliktmæglingen, der årligt koster staten seks millioner kroner, har kørt i hele landet siden 2001, men ved udgangen af dette finanslovsår standser bevillingen.

Det er bekymrende, mener Børnerådet, der frygter, at det vil gå ud over det store antal børn, der hvert år bliver klemt mellem forældrene, fordi de voksne ikke kan blive enige om, hvem der har mest ret til børnene.

Strid om fælles børn

Alene sidste år gik 538 par til konfliktmægling.

- Statsamterne burde have en forpligtelse til og medfølgende økonomisk mulighed for at tilbyde konfliktmægling. Det handler ikke om at forsøge at hindre, at folk bliver skilt, men om at komme rigtigt videre, når den endelige beslutning er truffet og dermed også give den rette hjælp for at sikre børnenes udvikling, trivsel og velfærd. Konfliktmægling er klart den bedste måde at gøre det på, siger Klaus Wilmann, der er formand for Børnerådet.

Oftest er det striden om fælles børn, der får kommunikationen til at knase mellem ægteparrene, og af samme årsag er der ud over en jurist også en børnesagkyndig med ved alle konfliktmæglingsmøder.

Færre sager

I Civilretsdirektoratet er opfattelsen, at tilbudet om konflikthjælp begrænser stigningen af skilsmissesager, der kommer for en dommer:

- Vi vil først og fremmest gerne hjælpe forældrene, men det er klart, at vi også slår på, at denne ordning formentlig medfører et lavere forbrug af ressourcer ved domstolene og statsamterne, når man kan løse problemerne, før de ender i retten, siger specialkonsulent Lars Thøgersen fra Civilretsdirektoratet.

Til trods for, at antallet af skilsmissesager, der må for en dommer, i de seneste 10 år er steget med over 80 procent, er der noget, der tyder på, at tallet faktisk kunne være endnu værre.

En tidligere opgørelse af statsamternes konfliktmægling viser, at 67 procent af mæglingerne endte med, at parrene nåede frem til en løsning.

I 18 procent fandt de delvis en løsning.

Minister er tavs

Familie- og forbrugsminister Henriette Kjær (K) vil ikke kommentere, om hun vil bakke op om en yderligere forlængelse af ordningen i forbindelse med finanslovforhandlingerne.

Henriette Kjærs tavshed kommer ikke bag på oppositionen.

- Det undrer mig ikke, siger Villy Søvndal, familieordfører (SF).

- På grund af skattestoppet er alt, hvad der hedder forebyggende og langsigtet jo sløjfet.

- Skilsmisser skal og er jo nogle gange nødt til at finde sted - også for børnenes skyld, tilføjer han. Men vi vil gerne støtte alt, hvad der kan bidrage til, at det sker så fredeligt som muligt.

Konflikt-hjælp til forældre i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce