Kommuner vil bryde lærernes monopol

KL-formand Anker Boye vil gerne have omskolet børnehavepædagogerne til at blive skolelærere. Alternativet er, at pædagogerne bliver "fyret i bundter".
Foto: Nordfoto

Kommuner vil bryde lærernes monopol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FOLKESKOLEN: Pædagoger, magistre og ingeniører skal afhjælpe den kroniske lærermangel i folkeskolen, kræver Kommunernes Landsforening

Fremtidens skolelærer har måske aldrig sat sine ben på et traditionelt lærerseminarium.

Kommunernes Landsforening henvender sig nu til undervisningsminister Margrethe Vestager (R) for at få gennemført en hurtig omskoling af pædagoger, magistre, ingeniører og andre faggrupper, således at de kan gå ind og undervise i folkeskolen på lige fod med seminarieuddannede lærere.

I år mangler der 1500 lærere, og ifølge en prognose vil man om blot fire år stå med 3500 ubesatte lærerstillinger.

- Vi har meddelt undervisningsministeren, at vi er parate til at omskole pædagoger og andre grupper. Nu har vi bygge skoler til børnene, og så skal det vel ikke være Maren i Kæret, som skal undervise dem, siger KL's formand Anker Boye.

Stigende børnetal

Behovet for at åbne skolerne for nye lærerkræfter er opstået, fordi seminarerne i stigende grad har vanskeligt ved at tiltrække det nødvendige antal studerende.

- Alene de næste 10 år kan vi se frem til 90.000 flere børn i folkeskolen. Det kræver en stor tilpasningsevne, siger Anker Boye.

Samtidig med det stigende børnetal i skolen, kommer der færre pasningskrævende børn i førskolealderen.

Det betyder ifløge KL-formanden, at der skal fyres både dagplejere og pædagoger som følge af børnevandringerne fra dagpasning til skole.

- De skal fyres i bundter, som Anker Boye udtrykker det.

KL-formanden konkluderede på landsmødet i Århus i går, at der i det hele taget skal tænkes anderledes, nyt og alternativt i kommunerne for at løse de fremtidige opgaver i institutionerne, i skolerne, på plejehjemmene og i sundhedssektoren.

- Rekruttering af medarbejdere er måske den udfordring, som i de nærmeste år vil blive mest mærkbar. Vi skal passe flere ældre med færre hænder til rådighed. Undervise flere skolebørn med færre til at gøre det. De medarbejdere, vi har været vandt til at ansætte i kommunerne, vil vi slet ikke kunne få fat på i de kommende år. Tilgangen til arbejdsmarkedet er ikke stor nok, sagde Anker Boye.

Minister-støtte

Margrethe Vestager støtter ideen om at omskole andre faggrupper til lærergerningen, men hun understreger, at lærerne skal have de fornødne kvalifikationer.

- Vi skal ikke skabe en sekundauddannelse. Af hensyn til folkeskolens troværdighed er det nødvendigt, at de kan gå ind i undervisningen på lige fod med de nuværende lærergrupper, siger hun.

Kommuner vil bryde lærernes monopol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce