Kommuner får hjælp mod nedslidte skoler

- Det er en kæmpe styrke, at vi sammen med de private kan bruge deres ekspertise på bygningssiden, og så kan vi bruge kræfter på det lære- og undervisningsmæssige, hvor vi har vores kompetencer, siger borgmester Knud Gether.
Foto: Kim Rune

Kommuner får hjælp mod nedslidte skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunernes opgør med nedslidte skoler løses gennem samarbejde med private investorer. Langeland bygger landets anden skole i et offentligt privat partnerskab

Kommunernes kamp med uhumske skoletoiletter sender dem i hænderne på private investorer.

Byrådet på Langeland vedtog torsdag aften at bygge Danmarks næststørste skole i samarbejde med et konsortium af en række større private investorer.

Med aftalen forpligter investorerne sig i 30 år til at vedligeholde skolen, og det får eleverne stor glæde af, fastslår borgmester Knud Gether (Borgerlisten).

- Børnene kommer fra nogle rædsler af skolebygninger, som man stort set ikke har gjort noget ved siden 1950'erne, fordi man har skåret ned på vedligeholdelsen. Så de vil komme til at mærke et tydeligt kvalitetsløft på indeklima, toiletter og klasseværelser, siger han om skolen.

Plads til 1000 elever

Den kommer til at koste omkring 200 millioner kroner og får plads til 1000 elever, fordelt på tre afdelinger for de yngste, mellemste og ældste klasser.

Interessen for offentlige-private partnerskaber (opp), som samarbejdet kaldes, er stigende.

Der findes allerede en opp-skole i Herning, og mindst ni kommuner overvejer lige nu metoden, fortæller Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Regeringen ønsker at fremme samarbejdet mellem kommuner og private, og derfor støtter Erhvervs- og Byggestyrelsen opp-projekterne. Samtidig giver det kommunerne luft i økonomien, fordi de private investorer betaler for byggeriet og vedligeholdelsen, og kommunerne løbende betaler pengene tilbage.

Færdig i august 2010

Det er den væsentligste årsag til, at Langeland nu får råd til den nye skole, der skal stå færdig til 1. august 2010.

- Vi har kun fået råd til det her gennem opp. Og så er det en kæmpe styrke, at vi sammen med de private kan bruge deres ekspertise på bygningssiden, og så kan vi bruge kræfter på det lære- og undervisningsmæssige, hvor vi har vores kompetencer, siger borgmester Knud Gether.

Vildbjerg var først

Kontrakten er forhandlet på plads helt ned til mindste detalje, så hvis der er problemer med toiletterne eller udsugningen, ved alle, hvem der har ansvaret.

Det er en stor fordel, lyder det fra Vildbjerg Skole i Herning, som var landets første opp-skole, der blev taget i brug sidste år.

- Da jeg var skoleleder på en kommunal folkeskole tidligere, skulle jeg gøre mig klog på alverdens ting, og tit og ofte måtte vi vælge løsninger, der ikke var optimale, for andet havde vi ikke penge til. Nu har vi en kontrakt, hvor der står, at det skal leverandøren sørge for, siger skoleleder Ole Vestenaa.

Han er dog ikke i tvivl om, hvad det bedste ved opp-skolen er.

- Vi har en 30-årig garanti på, at skolen ikke forfalder om ørerne på os, og at kommunalbestyrelsen ikke kan gå ind og spare på vedligeholdelsen, selvom de mangler penge i kommunekassen. Det betyder alt, siger han. (ritzau)

Kommuner får hjælp mod nedslidte skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce