Kommentator: Samuelsen har hejst de hvide flag

Anders Samuelsen hævede tirsdag det hvide flag og droppede sit klare krav om skattelettelser som forudsætning for en finanslov.

Kommentator: Samuelsen har hejst de hvide flag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, måtte tirsdag helt ned på knæ for at blive i regeringen.

Efter små to uger med krav om, at Liberal Alliance ikke ville stemme for finansloven uden skattelettelser, opgav politisk leder Anders Samuelsen tirsdag kravet.

Det skete på et pressemøde, hvor Anders Samuelsen fortalte, at forhandlinger om skattelettelser vil komme igen efter juleferien.

- Anders Samuelsen har lagt sig fladt ned. Det var et af de helt store knæfald i nyere politisk historie, vi var vidne til, siger politisk kommentator Hans Engell.

Han fortæller, at Anders Samuelsen havde tre muligheder, da det gik op for ham, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke ville give efter for truslerne.

- Samuelsen kunne træde ud af regeringen, fremtvinge et folketingsvalg eller hejse det hvide flag. Samuelsen valgte flaget og har virkeligt kapituleret.

- I stedet for at gøre det, man truede med, så har man valgt at stemme for finansloven og håbe på, at der kommer noget i det nye år.

- Men det virker ikke, som om at Dansk Folkeparti har forpligtet sig til noget som helst. Så de nye forhandlinger er ikke andet end fugle på taget, siger Hans Engell.

Ikke mindst da Liberal Alliance nu har forpasset muligheden for at bruge finansloven som pression over for sin regeringspartnere og ikke mindst støttepartiet Dansk Folkeparti.

- Nu har Anders Samuelsen ikke noget at true med det næste år, siger Hans Engell.

Det er ikke første gang, at Anders Samuelsen har stillet krav, der er beskrevet som afgørende, der så er blevet fraveget. Det er ikke gratis, vurderer Hans Engell:

- Det slider. Og Liberal Alliances kernevælgere må spørge sig selv, hvor meget Anders Samuelsens løfter, trusler og ultimative krav egentligt er værd.

- For når det kommer til stykket, så sker der ikke noget.

- Og jeg synes ikke, at der i det, han sagde, lå nogen form for sikkerhed for, at den skattereform, han har talt om så længe, bliver til noget. Den er lige så langt væk nu, som den var i går.

Hans Mortensen, der er politisk journalist på Weekendavisen, mener også, at det her er et kæmpe slag for Anders Samuelsen.

- Hvis Samuelsen endnu engang forsøger at komme med ultimative krav, så vil folk jo have meget svært ved at tage ham alvorligt. Han står jo noget afklædt lige nu, siger Hans Mortensen.

FAKTA: Sådan lød Liberal Alliances ultimatum
Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har været på kollisionskurs under de langstrakte finanslovsforhandlinger.

Kollisionen blev uundgåelig i starten af december, da Liberal Alliance krævede en skatteaftale for at kunne stemme for en finanslov.

Nu ser det ud til, at Liberal Alliance alligevel vil fravige sit krav.

Sådan lød det, da kravet blev stillet fredag den 8. december:

Mens finanslovaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti faldt på plads i Finansministeriet, skrev finansordfører Joachim B. Olsen (LA) inde fra forhandlingslokalet en statusopdatering på Facebook:

- I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen. Det har alle journalisterne ikke fanget.

Adspurgt om økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er enig i truslen fra sin partifælle, lød svaret under præsentationen af finansloven:

- Jeg er enig i, at vi får en skatteaftale, inden vi kommer til tredjebehandlingen (af finansloven, red.). Det er forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt.

Udenrigsminister Anders Samuelsen, der er politisk leder for Liberal Alliance, holdt sig ikke tilbage. På Twitter skrev han:

- Mange har tvivlet på, om skattelettelserne kom. Nu kommer de. Inden jul endda. Og de bliver de største i mands minde.

Kommentator: Samuelsen har hejst de hvide flag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce