Kommentator: Denne gang kommer jobudflytning til at gå hurtigt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterer regeringens plan, som flytter mange statslige job til provinsen. Det skal gå stærkt, mener politisk kommentator Hans Engell.

Kommentator: Denne gang kommer jobudflytning til at gå hurtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statslige job skal flyttes hurtigt for at undgå problemer, siger politisk kommentator Hans Engell.

Det skal gå tjept, når regeringen flytter flere statslige job til provinsen. Det har regeringen lært af sin første udflytning.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) har præsenteret regeringens nye udflytningsplan.

- Regeringen har sagt: Det skal gå hurtigt. At udflytninger trækker ud i en årrække, er hverken godt for medarbejderne, produktiviteten eller de statslige virksomheder, siger Hans Engell.

Sophie Løhde har været formand for regeringens udvalg med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Regeringen satser dels på provinsbyer med brugbare bygninger og klynger af virksomheder som Odense, Aarhus, Viborg og Holbæk, dels på områder, der ikke fik del i første udflytning, mener Hans Engell.

- Regeringens koordinationsudvalg har siddet med danmarkskortet og sagt: Hvor har vi de hvide pletter? Det er så dem, der nu får institutioner af den ene eller anden art, siger Hans Engell.

Udflytning er en politisk vindersag, som støttes af Socialdemokratiet, der fik flest borgmestre efter kommunalvalget i november. Partiet har virkelig sadlet om, påpeger kommentatoren.

- Det, man ser på lokalt, er, at nu tilføres man statslige arbejdspladser. De kan være med til at støtte en lokal udvikling. Ud over København og Nordsjælland er det en total vindersag i resten af landet, siger Hans Engell.

Under Helle Thorning-Schmidts regering blev udviklingen centraliseret i København. Det vakte modstand i provinsen efter kommunalreformen og gav færre politistationer, domstole, hospitaler, posthuse og kaserner, forklarer han.

- Det har alt sammen været en flod af centralisering. Nu sadler politikerne om, siger politisk kommentator Hans Engell.

FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob
Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser.

Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 264.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Randers: 150.

9) Holstebro: 122.

10) Stenlille 113.

Kilde: Regeringen.
FAKTA: Her er hvad regeringen har lært af første udflytning
Regeringen har gjort nogle foreløbige erfaringer fra første runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Anden runde gennemføres inden evalueringen af første runde, hvilket ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyldes, at regeringen "politisk vil det her".

Her kan du se de foreløbige erfaringer fra første runde ifølge regeringen:

Løsning af kerneopgaver:

* Institutionerne angiver, at der gennemsnitligt set har været et mindre fald i produktiviteten og kvaliteten i varetagelsen af deres kerneopgaver.

* Opgørelsen dækker over en væsentlig variation, idet nogle institutioner angiver en forbedret opgaveløsning, mens andre angiver en forværret.

Sygefravær:

* Udviklingen i sygefravær varierer betydeligt mellem de berørte institutioner, og der kan ikke observeres en klar tendens.

* Halvdelen af institutionerne melder om stigende sygefravær, siden flytningen blev udmeldt, mens den anden halvdel melder om et faldende sygefravær i samme periode.

Medarbejderfastholdelse og rekruttering:

* Knap hver fjerde af de flyttede arbejdspladser er besat af medarbejdere, der enten er flyttet med arbejdspladsen eller pendler. Opsigelsesraten er gennemsnitligt set steget.

* Samtidig oplever institutionerne flere ansøgninger per ledig stilling i dag end i perioden før flytningen. Der angives en række konkrete udfordringer med at rekruttere erfarne akademikere og specialister.

Tendens til normalisering med afslutning af flytteprocessen:

* På alle målte parametre klarer institutioner, der har afsluttet flytningen, sig bedre end institutioner, der alene har påbegyndt, men endnu ikke afsluttet, flytningen.

* Dette indikerer, at institutionernes drift midlertidigt påvirkes negativt, mens flytningen står på, men at der efterfølgende sker en gradvis normalisering.

Kilde: Regeringen.
FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob
Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser. Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 364.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Holstebro: 122.

9) Stenlille 113.

10) Hjørring 112.

Kilde: Regeringen

Kommentator: Denne gang kommer jobudflytning til at gå hurtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce