Klovne i kamp for krigens børn

Der er ikke mange grin i flygtningelejrene rundt om det sønderskudte Mosul i Irak. Men de danske klovnes én-til-én-forestillinger kan som regel lokke smilet frem og give børnene et åndehul i en hverdag, der ellers ikke er for børn. billedet er fra et tidligere besøg på Vestbredden i Palæstina. Foto Jeppe Nybroe

Klovne i kamp for krigens børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske klovne er på vej til Mosul i Nordirak for at give håb til børnene i den sønderskudte by.

Krig: Der er ikke meget at grine ad i Mosul.

Efter ni måneders voldsomme kampe har irakiske regeringsstyrker generobret byen fra kalifat-fundamentalisterne i terrorgruppen Islamisk Stat. Kamphandlingerne har lagt store dele af byen i grus, og FN vurderer, at op imod én million mennesker er sendt på flugt. Mange af dem bor i teltlejre uden for byen, hvor de mangler vand, elektricitet og ordentlige toiletforhold.

Det er den virkelighed, der fra 16. september bliver scenen for otte danske klovne, der vil besøge børnehospitaler, skoler og flygtningelejre for at give børnene lidt håb i en besværlig hverdag. En af idémændene bag projektet Clowns4Care er tidligere tv-journalist Jeppe Nybroe.

- I virkeligheden handler det om at give børnene et lile frirum fra deres frygtelige virkelighed. At give dem lov til at være børn igen. Og det går altså meget lettere, når man har en rød næse på, siger Jeppe Nybroe, der er pressetalsmand for projektet.

Clowns4Care
Medlemmerne af klovnetruppen betaler selv for rejse og ophold i Irak. Man kan støtte projektet via Mobilepay til telefonnummer 42429394 og finde ekstra information på www.clowns4care.org.

Ikke cirkus

Jeppe Nybroe understreger, at det ikke handler om at lave shows eller cirkusnumre for børnene.

- Det her er mere én-til-én-forestillinger, hvor klovnene er i tæt kontakt med et enkelt barn og kan fornemme, om der er brug for vild leg og balloner eller måske mere at sidde stille lidt sammen og give en krammer, siger han.

Idéen til Clowns4Care er kommet, efter Jeppe Nybroe i flere år har oplevet, hvordan det er som journalist at gå ind i en flygtningelejr og se de grædende børn, uden at kunne gøre andet end at tage billeder af dem og sende hjem til TV-Avisen. Følelsen af at ville mere end  bare kigge på og måske give en 20'er til Røde Kors har han til fælles med resten af klovnetruppen, der tæller eksempelvis en skolelærer, en receptionist, en ingeniør og en psykologisk rådgiver.

- Klovene har gennemgået professionel klovnetræning. Men netop fordi vi opererer i farlige områder, har det også været nødvendigt at træne sikkerheden - for eksempel, hvad man skal gøre, hvis der opstår konflikter, eller hvis en bevæbnet gruppe pludselig springer ud foran bilen og stopper den, siger Jeppe Nybroe.

Sikret med gps

Klovnene er forsikret gennem SOS International, og som et forsøg er de koblet op på en gps gennem firmaet Guardian, så folk herhjemme kan følge deres færden på en computer.

- Sikkerheden skal selvfølgelig være i top, og vi har et glimrende samarbejde med Unicef Iraq. Men det er klart, at gps-tracking er en ekstra sikkerhed, siger Jeppe Nybroe.

Klovnene er i Mosul fra 16.-23. september.

Klovne i kamp for krigens børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce