Flere fynboer har vendt kirken ryggen

Kirkerne svarer igen med et rekordstort antal aktiviteter, der intet har med guds-tjeneste at gøre

De færreste fynske præster får kirken fyldt helt op med sognebørn til påskens gudstjenester. Til gengæld sætter folkekirken rekord i aktiviteter, der ikke består af forkyndelse fra prædikestolen.

Det fastslår lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen.

- Kirken har aldrig været mere udadvendt, end den er nu. Besøgstjenester, fællesspisninger og socialt arbejde er blevet den store mode, forklarer han.

Og det er en mode, som er helt nødvendig, mener han.

- Hvis kirken ikke rækker hånden ud og handler med andet end ord, vil flere melde sig ud, forudser Hans Raun Iversen.

En af de præster, der blander sig i alt muligt i lokalsamfundet, er provsten på Nordfyn, Keld Balmer Hansen.

Han har blandt andet taget initiativ til mandehørm i præstegården, hvor 30 mænd hver måned møder op med madpakke, drikker en øl og hører et foredrag, der intet har med religion at gøre.

- Men mændene får skabt et socialt netværk, og jeg får en bredere kontaktflade. For mig må kirken gerne blive mere folkelig, og folket må gerne blive mere kirkeligt, siger Keld Balmer Hansen.

82 procent af fynboerne er medlem af folkekirken. For fem år siden var det 85 procent. Især odenseanerne vender kirken ryggen. Cirka hver fjerde af dem er ikke medlem af folkekirken, viser tal, som bureauet Analystik har regnet på for Fyens Stiftstidende.

Avisen sætter de næste påskedage fokus på den udadvendte kirke. Det sker i serien "Mere end bare kirke"

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.