Kim Larsens sygdom: Rammer tre ud af fire - men kun få bliver syge

Prostatakræft, som Kim Larsen har fået konstateret, er den hyppigste kræftform blandt mænd. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Kim Larsens sygdom: Rammer tre ud af fire - men kun få bliver syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ingen grund til at lade sig undersøge for prostatakræft, understreger en af landets førende eksperter på området, efter det er kommet frem, at sangeren Kim Larsen lider af kræftformen.

Onsdag formiddag meddelte Kim Larsen & Kjukken på Facebook, at bandet aflyser den kommende vinterturné, fordi Kim Larsen har fået konstateret prostatakræft.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd, fortæller Michael Borre, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og beskæftiger sig med urinvejskirurgi.

- Skulle jeg uden at kende noget til Kim Larsen give et bud på, om han har prostatakræft, ville jeg sige, at det er der mere end 50 procents risiko for - bare på grund af alderen. Så hyppigt er det, siger Michael Borre.

Ifølge ham har hver anden mand over 50 prostatakræft, og tre ud af fire, hvis man er i Kim Larsens alder - han er 72 år.

- Heldigvis passer det stadigvæk, at man dør med det og ikke af det, medmindre man hører til en af de 1200 mænd, der dør af det. Det er selvfølgelig mange, og det er den næsthyppigste dødsårsag. Men det skal ses i forhold til, hvor mange der går rundt med det, forklarer professoren.

Hvad er prostatakræft?
Prostatakræft er en ondartet knude i prostata (blærehalskirtlen), der sidder lige under urinblæren hos mænd.Det er ikke al prostatakræft, det er nødvendigt at behandle.

Prostatakræft er hyppig hos ældre mænd, og sygdommen udvikler sig ofte langsomt.

Man skal gå til læge, hvis man oplever:
  • Blod i urinen
  • Blod i sæden
  • Aftagende eller manglende sædmængde
  • Blærebetændelse
  • Vedvarende smerter
  • Rejsningsbesvær
  • Slap stråle samt hyppig og natlig vandladning
  • Besvær med at komme i gang med at tisse
  • Ukontrollerbar vandladningstrang


Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Han fortæller, at da politikeren Svend Auken døde, var der mange mænd, der opsøgte sundhedsvæsnet og ville undersøges for, om de havde prostatakræft. Men det er ifølge Michael Borre helt ude af proportioner.

- Hvis man er i pensionsalderen, er der stor risiko for, at man går med det. Bliver man undersøgt, kan man finde prostatakræftceller. Men det er kun en brøkdel, der bliver syge af det, siger Michael Borre og fortsætter:

- Vi plejer at sige, at man skal undersøge omkring 1200 for at finde de 50, der skal have behandling for at redde ét liv inden for 10 år. Så vi anbefaler, at man ikke lader sig undersøge, medmindre man har symptomer på prostatakræft, og dem er der meget få af. Og næsten ingen, hvis man har lokal sygdom.

- Der, hvor vi siger, at det kan være en idé at lade sig undersøge, er, hvis hvis der er en i familien - en far, farbror eller brødre - der har alvorlig prostatakræft.

Flere behandlingsmuligheder

Michael Borre kender ikke noget til Kim Larsens situation, men ifølge meddelelsen fra bandet er sangeren i behandling, hvilket gør, at han ikke har kræfter til vinterturneen, der ville have budt på 24 koncerter på mindre end to måneder.

- Hvis der er en lokal sygdom, kan man enten operere kirtlen bort eller stråle den, forklarer Michael Borre.

Ifølge ham tager det cirka to måneder at komme igennem 39 strålebehandlinger. En tredje mulighed er medicinsk behandling.

Kim Larsens sygdom: Rammer tre ud af fire - men kun få bliver syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce