Kim Jong-Villy og Lars

SFU'eren Anne Nielsen spurgte til prioriteringen mellem det private og det offentlige sundhedsvæsen.

Kim Jong-Villy og Lars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spidsfindige drillerier prægede duel mellem Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal på Ryslinge Højskole

Den nordkoreanske diktator Kim Jong-il blev taget til indtægt for mange ting, da Venstres finansminister Lars Løkke Rasmussen og SF's leder Villy Søvndal i går mødtes til en duel på SF's septembermøde på Ryslinge Højskole.

Temaet var velfærdssamfundet, den offentlige sektor og kommunernes økonomi, men Lars Løkke Rasmussen lagde hårdt ud med at takke for at blive inviteret ind i fjendeland, hvor Villy Søvndal, som han straks døbte Kim Jong-Villy, havde nogle af de samme privilegier som den nordkoreanske diktator.

- Som oppositionens åndelige leder kan du jo lige som ham sige, lige hvad det passer dig, uden at nogen modsiger dig, sagde han.

Hermed var tonen lagt, og Villy Søvndal fik lidt senere lejlighed til indskyde, at den borgerlige regerings skatte- og afgiftsstop havde en Kim Jong-il-lignende effekt på kommunerne.

- Kommunerne styres jo efter den nordkoreanske model, hvor handlefriheden er fuldstændig væk med regeringens udgifts- og skattestop, sagde Villy Søvndal.

Så stod der et-et, men der blev dog også diskuteret seriøs politik.
Knivskarp sarkasme og stemningsbilleder fra Nordkorea prægede debatten mellem Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal på Ryslinge Højskole.
Knivskarp sarkasme og stemningsbilleder fra Nordkorea prægede debatten mellem Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal på Ryslinge Højskole.
Foto: Thomas Fredberg

Længere på literen

Med afsæt i den aktuelle debat om præmisserne for en - eventuel - kommende lønkommision argumenterede Lars Løkke Rasmussen for, at ledelsen af skoler, børneinstitutioner og plejehjem også skal være et tema.

- Hvordan får vi den offentlige sektor til at køre lidt længere på literen? Vi ser jo masser af veldrevne institutioner rundt omkring i landet, hvor sygefraværet er lavt, og hvor pengene rækker. I spidsen står som regel en stærk og karismatisk leder, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Det er ikke kun et ledelsesproblem det her. Det er penge, der mangler, så kommunerne ikke behøver at skære ned på skole- og daginstitutionsområdet, svarede Villy Søvndal.

Fattigdomsproblemer

Søvndal ville langt hellere have en dagsorden, der handlede om den nye fattigdom, der er ved at opstå i det danske samfund - ikke mindst blandt indvandrere og hjemløse.

- Bekymrer det dig ikke, at vi har fået en stor gruppe fattige indvandrere, fordi der er skåret voldsomt i kontanthjælpen, spurgte Søvndal direkte.

- Det er ikke kun et spørgsmål om penge. Udfordringen er langt større. Det handler om at tage ansvar, mente Lars Løkke.

- Men penge er dog et af de bedst kendte midler mod fattigdom, replicerede Villy Søvndal. Og det svar kunne de mange SFU'ere i salen rigtig godt lide.

Ikke overraskende er SF og Villy Søvndal også stærkt kritisk over for regeringens politik på sundhedsområdet. Privathospitaler og private sygeforsikringer får nærmest SF-erne til at se rødt.

- Der sker en underminering af de offentlige hospitaler. Privathospitalerne laver kun de operationer, der er penge i, mens de andre overlades til det offentlige, sagde Søvndal.

Lars Løkke kunne slet ikke se uligheden.

- Vi har skabt en friere og en mere lige adgang til sundhedsvæsnet, og mit bud er, at uanset om det er den ene eller anden regering, så vil udviklingen fortsætte, og om fem år er der millioner, der har en sygeforsikring, sagde Lars Løkke.

- Vi vil have offentlige hospitaler, der er så gode, at der slet ikke er brug for private hospitaler, svarede Villy Søvndal.

Tal pænt til de ansatte

Med hensyn til løsningen af problemerne med at skaffe hænder nok i ældre- og hjemmeplejen kunne de to kamphaner i hvert fald blive enige om en ting.

Man skal tale ordentligt om de offentligt ansatte.

- Der er en tendens til at fokusere på de dårlige eksempler. Det skal vi holde op med. Og så skal vi handle - hvordan får vi f.eks. de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet, sagde Lars Løkke.

Villy Søvndal erindrede ham om, at man også skal tale pænt om pædagoger og skolelærere.

- Vi skal tale pænt ja, men det handler altså også om løn - det skal være attraktivt at være ansat i den offentlige sektor, sagde Villy Søvndal.

Kim Jong-Villy og Lars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce