Kerry øger presset på Kina for Nordkorea-løsning


Kerry øger presset på Kina for Nordkorea-løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kina bliver nødt til at komme mere på banen, hvis der skal skabes ro i regionen, mener USA's udenrigsminister.

USA siger lørdag, at Kina har indvilliget i at samarbejde om at befri Nordkorea fra dets atomkapacitet med fredelige midler. Men kineserne vil ikke offentligt forpligte sig til at lægge pres på dets allierede gennem lang tid for at få Nordkorea til at skifte spor.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har mødt Kinas øverste ledere, i et forsøg på at overtale dem til at få det ensomme Nordkorea, hvis vigtigste diplomatiske støtte er Beijing, til at opgive dets krigeriske adfærd og vende tilbage til atomforhandlingerne.

Inden Kerry rejste til Beijing for første gang som udenrigsminister, lagde han ikke skjul på, at han gerne så Kina indtage en mere aktiv holdning til Nordkorea, som i de seneste uger har truet med atomkrig mod USA og Sydkorea.

- USA og Kina er i stand til at understrege vores fælles forpligtelse til at gøre den koreanske halvø til en atomvåbenfri zone på fredelig vis, sagde Kerry med statsrådgiver Yang Jiechi ved sin side i det vestlige Beijing.

Men Nordkorea har flere gange gentaget, at det ikke vil opgive dets atomvåben, som det fredag betegnede som dets skattede garant for sikkerhed.

- Vi holder fast i, at emnet skal håndteres og løses fredeligt gennem dialog og møder. At håndtere det koreanske atomspørgsmål på en ordentlig måde er i alles interesse. Det er også alle parters fælles ansvar, sagde Yang gennem en tolk.

Kerry afviste at kommentere, hvad Kina kunne gøre konkret for at presse på for en fredelig løsning med Nordkorea. Han sagde kun, at de havde drøftet alle muligheder.

På et pressemøde fredag i Seoul og i en fælles amerikansk-sydkoreansk udtalelse lørdag udtrykker Kerry, at USA foretrækker diplomati, men understreger også, at Nordkorea er nødt til at vise meningsfulde skridt på ved mod atomafvæbning.

Kerry øger presset på Kina for Nordkorea-løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce