Kemikalieekspert: EU forhaler forbud mod farlig kemi


Kemikalieekspert: EU forhaler forbud mod farlig kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbrugere bliver efterladt i ingenmandsland, når EU nøler med at forbyde farlig kemi, mener rådgiver fra Det Økologiske Råd

Lige nu arbejder danske politikere for, at de i EU-kommissionen går med til at sætte fire farlige blødgørende stoffer, såkaldte ftalater, på listen over forbudte kemikalier.

Den eneste måde at sikre forbrugere helt og aldeles mod de hormonforstyrrende stoffer, der bruges i blandt andet make-up, creme, legetøj og byggematerialer.

Men det er ikke nok. Der er flere andre af de farlige blødgørende stoffer, der stadig frit kan benyttes af industrien på trods af, at forskning har bevist deres skadelige virkning, påpeger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd.

Derudover kan der går lang tid før, der overhovedet sker noget.

- Det går alt for langsomt på trods af, at der ligger klar dokumentation om, at de her stoffer har skadelige effekter - også for mennesker, siger Lone Mikkelsen.

For de sundhedsskadelige ftalater gælder det endda, at Danmark havde et forbud mod dem, der blev underkendt af EU i 2013.

- Danmark har også forsøgt at skubbe på i EU, men der er stærkt modsatrettede interesser fra industrien, forklarer Lone Mikkelsen.

I går kunne vi ellers her i avisen fortælle, at ny forskning fra Syddansk Universitet netop har vist, at niveauet af ftalater i gravides urin nu er lavere end i både Sverige og USA. Det betyder, at de drengebørn, de føder, ikke viser tegn på den feminisering, de skadelige ftalater er kendt for, som blandt andet kan føre til forringet sædkvalitet.

Det kan tage årtier

En undersøgelse, der dermed sætter tyk streg under, at det har haft en effekt at forbyde de stoffer i Danmark, mener Lone Mikkelsen.

- Vi ved endda, at det gælder for blandt andet blødgørere, perflourerede stoffer og brandhæmmere, at der findes mindre skadelige alternativer eller mulighed for udfasning. Men de er ikke interesseret i at erstatte dem i industrien enten fordi, de er dyrere eller, det er besværligt.

Samtidig er det nemt for industrien at blive ved med at bruge stofferne. Det er nemlig først, når man i EU beslutter, at der nok bevis for, at de har en skadelig effekt på menesker, at de bliver optaget på listen over forbudte stoffer og dermed blive udfaset.

- Bevisbyrden er omvendt. Det er samfundet, der skal bevise, at det er farligt, hvis ikke stofferne er reguleret af lovgivningen. Vi vil gerne have det vendt om, sådan at industrien skal bevise, at det er ufarligt, når noget tyder på det modsatte, som vi kender det fra de kræftfremkaldende stoffer, mener Lone Mikkelsen.

Kemikalieekspert: EU forhaler forbud mod farlig kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce