Katastrofefotos hjælper ofre


Katastrofefotos hjælper ofre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FLODBØLGE: Billederne af lig og ødelæggelse er medvirkende til mere støtte til de ramte

Døde børn, opsvulmede lig og amputerede lemmer i tv og aviser virker stødende på nogle, men er i virkeligheden med til at få folk op af stolene og hjælpe de ramte.

Det mener Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole, som synes, at de barske fotos er nødvendige.

- Det er vigtigt, at medierne tør vise de billeder. Hvis vi virkelig skal føle, hvad der er sket for de mange mennesker, så skal de vises. Billederne har helt sikkert været en af grundene til den store indsamling i Danmark, siger Søren Pagter, som i fjor analyserede de danske mediers billeddækning af Irak-krigen.

- Irakkrigen var den pæne krig i medierne. Der blev stort set ikke vist nogle døde mennesker i aviserne.Heldigvis er flodbølgekatastrofen ikke blevet til den pæne katastrofe. Snarere tværtimod, siger Søren Pagter.

Hårfin balance

I Dansk Røde Kors er pressechef Helge Dam heller ikke i tvivl om mediernes betydning for indsamlingsresultatet.

- Det faktum, at nøden har været så tydelig i medierne, kan vi også mærke. Men det er en hårfin balance. På den ene side skal billederne vise, der er brug for hjælp, på den anden side skal man passe på ikke at udstille folk, siger Helge Dam.

De fleste aviser har fået henvendelser fra læsere, der føler sig stødt af katastrofe-fotos.

For eksempel Per Folkver, fotochef for Politiken:

- Vi udstiller sorgen, og det er helt bevidst. Denne katastrofe er voldsommere, end vi kan fatte, så for at vi bedre kan forstå det, skal man vise sorgen. Det kan være vigtigt at vise døde børn, siger Per Folkver.

Fyens Stiftstidende har også vist mange barske fotos fra katastrofen. I situationen er det nødvendigt, mener chef-redaktør Egon Tøttrup.

- Normalt viser vi ikke døde mennesker i avisen, og det er da også en svær balancegang. Vi skal vise virkeligheden, men vi skal heller ikke støde læserne, siger Egon Tøttrup.

Han mener ikke, at grænsen for hvad man kan vise er skredet synderligt.

- Vi ville blive rystet, hvis vi læste de detaljerede beretninger fra 50-100 år gamle aviser. Reporterne skrev dengang noget, vi aldrig kunne drømme om i dag. Nu viser vi i stedet billederne, siger Egon Tøttrup.

Katastrofefotos hjælper ofre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce