Kampagneleder tager ansvar for gallaaktion


Kampagneleder tager ansvar for gallaaktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Greenpeaces koordinator af gallaaktionen på Christiansborg siger fra Stockholm, at han til hver en tid gerne vil tale med Københavns Politi.

Greenpeaces koordinator af gallaaktionen på Christiansborg under klimatopmødet, Dima Litvinov, siger fra Stockholm, at han til hver en tid er rede til at komme til København og tale med politiet om sin rolle.

Han påtager sig ansvaret for gallaaktivisternes happening, hvor de sneg sig med i limousinekortegen af verdensledere og trak bannere frem fra deres fine tøj på Christiansborg Slot.

- Det var mit job at godkende aktionen. Det gjorde jeg ud fra en politisk analyse af dels effekten på verdens statsledere, dels risikoen for ekstremt negative konsekvenser for Greenpeace og individuelle aktivister ved at komme uinviteret til en fest.

- Selv om jeg indså risikoen, var muligheden for at kommunikere direkte til beslutningstagerne absolut risikoen værd. Jeg gjorde det klart for de involverede aktivister, at de løb den risiko, siger Dima Litvinov.

Han sad varetægtsfængslet under aktionen den 17. december - men ikke i forbindelse med Greenpeaces aktioner under klimatopmødet, derimod i forbindelse med netværket Climate Justice Action (CJA).

- Det overraskede mig at blive sat i forbindelse med CJA, for det var nonsens. Det fremgik, at politiet havde aflytninger af mine telefonsamtaler med aktivister fra Greenpeace, og det overraskede mig også, at jeg ikke blev sigtet i forbindelse med det, siger Dima Litvinov, der er amerikansk statsborger, født i Hviderusland og bosiddende i Sverige.

- Da jeg blev løsladt, blev jeg i Danmark i yderligere fire dage. Dansk politi vidste alt om min rolle i Greenpeace. Jeg løb ingen steder og skjuler mig ikke. Jeg står ved aktionen og er stolt af den, siger Litvinov.

Var aktionen så risikoen og konsekvenserne værd?

- Det mest overraskende har været, at fire aktivister (fra Greenpeace) blev fængslet, siger han.

- Klimatopmødet blev en fiasko, så aktionen havde ingen effekt. Men den var bestemt værd at udføre. Dels var der på det tidspunkt stadig håb om en aftale, dels kan den være dråben blandt mange, som får statslederne til at gøre det bedre næste gang.

Kampagneleder tager ansvar for gallaaktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce