Kærlighed til forsvaret gjorde Gade blind


Kærlighed til forsvaret gjorde Gade blind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gade er en af regeringens mest populære ministre, og ingen tvivler på hans kærlighed til forsvaret. Men den gjorde ham blind for fejlene i forsvarets top.

- Det her er en af de ting, der kan betyde, at far må tage bussen hjem og ikke ministerbilen.

Sådan sagde Søren Gade til sine to døtre hjemme i Holstebro, inden han 1. oktober sidste år måtte indkalde forsvarsordførerne til et barsk og pinligt møde i Forsvarsministeriet.

Her skulle Søren Gade redegøre for, at det i virkeligheden var Forsvarskommandoen, der havde fabrikeret en falsk arabisk oversættelse af Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten". Dermed var låget røget af en af de største skandalesager i forsvarets historie.

Knap fem måneder senere er Gades advarsel til døtrene blevet et faktum. Selvom han i meningsmålinger fortsat er blandt regeringens suverænt mest populære ministre, så har jægersagen og den afledte lækagesag kostet ham ministerbilen.

- Når jeg vælger at træde tilbage nu, skyldes det blandt andet, at der det seneste halve år har været for meget fokus på mig som person og for lidt fokus på de mange ansatte inden for ressortområdet, siger Søren Gade i en pressemeddelelse sent mandag aften.

Gade overtog i 2004 posten fra Svend Aage Jensby (V), som også måtte trække sig efter en sag om fortrolige oplysninger. Jensby blev beskyldt for, at have overtrådt tavshedspligten i Folketingets Kontroludvalg for Efterretningstjenesterne. Han genopstillede ikke ved valget i 2005 og er i dag helt ude af politik.

Også den 47-årige Søren Gade har meddelt, at han nu trækker sig helt fra Christiansborg. Men i modsætning til sin forgænger, forlader han - højest usædvanligt for en forsvarsminister - Christiansborg med en imponerende popularitet.

Ved valget i november 2007 fik han i alt 23.993 personlige stemmer. Den eneste politiker fra Venstre, der fik flere stemmer, var den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

På Facebook har 3065 personer meldt sig ind i gruppen "Søren Gade vi støtter dig".

- Synd at DK's bedste minister går af... Tak for et kanon stykke arbejde, og al mulig held fremover, lyder en af hilsnerne på siden.

De mange dræbte og sårede soldater i Afghanistan og Irak har heller ikke gjort Holstebro-drengen upopulær. Nærmest tværtimod. Gade er mødt op til samtlige militære begravelser. Og selvom han blev inviteret som politiker, var det mennesket Søren Gade, der mødte frem. Og han holdt sig ikke tilbage for at græde sammen med de pårørende.

I begyndelsen af 2008 døde Søren Gades kone, Helle, efter lang tids kræftsygdom og efterlod ham alene med sine to døtre. Tabet var ifølge Søren Gade med til at forstærke hans medfølelse for soldaternes efterladte. Blandt soldaterne fik Gade en stor stjerne, fordi han gang på gang tog den lange flyvetur til krigszonen i Afghanistan for at spise feltrationer med både konstabler og officerer.

Gade gjorde det dog hurtigt klart, at han ikke ville bruge sin popularitet til at gå efter posten som kronprins i Venstre. Det var forsvaret, der stod hans hjerte nær. Og det i en sådan, at han sidste år trodsede sit eget parti og nedkaldte Dansk Folkepartis vrede ved at slippe SF ind i forsvarsforliget. Ifølge Gade fortjente soldater bred opbakning bag deres arbejde, og så måtte Christiansborg-fnidderet vige.

Kritikere har dog sat spørgsmålstegn ved, om Gades store kærlighed også har gjort ham blind over for problemer forsvarets ledelse. Den ellers åbne og kammeratlige Gade har set til, mens forsvaret i flere sager har forsøgt at lukke ned for offentligheden.

Det var under Søren Gades mand i Forsvarskommandoen, daværende stabschef Bjørn Bisserup, at forsvaret erklærede Thomas Rathsacks bog farlig for rigets sikkerhed. En beslutning som flere eksperter satte spørgsmålstegn ved, og som fik jægersagen og senere lækagesagen til at rulle.

Sager, der har vist, at Gades kammeratlighed nogle gange kan kamme over og gøre ham "lidt for stor i slaget", som man sikkert ville sige på den jordbundne Holstebro-egn.

I DR2-talkshowet "Clement Direkte" blev han spurgt om, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig at den arabiske oversættelse af bogen var fabrikeret af forsvaret selv. Gades svar lød: - Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, og det hedder "the buck stops here". Det gjorde den mandag aften, og dermed sluttede Søren Gades fem år som forsvarsminister.

Kærlighed til forsvaret gjorde Gade blind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce