En forskningsenhed fra Syddansk Universitet har modtaget 8,5 millioner kroner til et projekt, der skal undersøge, om fokus på børnehavebørns motorik kan styrke deres trivsel på sigt

Kan man gennem øget fokus på motorik i børnehaverne styrke børns helbred, trivsel og indlæringsevne?

Det er, hvad et forskningsprojekt under Syddansk Universitet i samarbejde med Svendborg Kommune er ved at undersøge med projektet ”Aktive børn i dagtilbud – gladere, klogere og sundere børn”, og nu er projektet kommet et væsentligt skridt nærmere en realitet.

Projektet har nemlig netop modtaget en donation på 8,5 millioner kroner, hvilket er den hidtil største enkeltbevilling, som Forskningsenheden for Klinisk Biomekanik ved SDU, som blandt andre står bag projektet, har modtaget.

- Med dette projekt kommer vi hele paletten rundt med hensyn til, hvad motorik og bevægelse betyder for vores børn, lyder det i en pressemeddelelse fra Lise Hestbæk, der er kiropraktor, seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik og lektor ved Institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet.

- Som en vigtig del af projektet vil vi som de første i verden systematisk registrere klager fra muskler og led allerede fra børnehavealderen for derigennem at kunne fastslå, hvornår klagerne begynder, og hvilke faktorer der har indflydelse på børnenes muskel-skelet-udvikling. Endelig vil vi danne en kohorte af børn, som vi og andre forskere over tid kan anvende til at studere det tidlige barnelivs betydning for helbred, livsstil, livskvalitet og sociale forhold, forklarer hun.

800 børn deltager

Projektet gennemføres som et lodtrækningsforsøg med over 800 børn fra 17 daginstitutioner i Svendborg Kommune.

Institutionerne vil efter lodtrækning enten indgå i en kontrolgruppe, der fortsætter sine sædvanlige aktiviteter, eller i en interventionsgruppe, hvor der ugentligt skal gennemføres fire-fem sessioner med voksenstyrede fysiske aktiviteter.

I første omgang skal det undersøges, om det med indsatsen overhovedet er muligt at forbedre børnenes motorik, og dernæst, hvorvidt dette har indflydelse på børnenes trivsel, indlæring, fysisk aktivitet samt lidelser i muskler og led.

- TrygFonden arbejder for, at flere børn bevæger sig mere og grundlægger en sund livsstil tidligt i livet. Her er der tale om solidt og gennemtænkt studie, som rummer et potentiale til at gøre en stor forskel for vores børn ved både at udvikle deres fysiske og motoriske evner og samtidig fremme deres muligheder for at klare sig godt i livet og øge deres livskvalitet, lyder det fra Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden.

TrygFonden har doneret 8.500.000 kroner til projektet, der foregår i et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Svendborg Kommune og TrygFondens Børneforskningscenter.

sdu

  • fyens.dk