Justitsminister Lene Espersen (K) slipper ikke ud af affæren om den irakiske generals pludselige forsvinden fra Sorø uden et håndfast politisk rap over fingrene.

Oppositionspartierne og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er enige om, at det skal have et politisk efterspil, at Nizar Al-Khazraji, der er forhenværende chef for den irakiske hærs generalstab, pludselig forsvandt fra Sorø.

De er ikke tilfredse med de forklaringer, justitsministeren hidtil har givet på hans forsvinden, og de vil på torsdag i en beretning fra Folketingets retsudvalg udtale kraftig kritik af Lene Espersen for den måde, hun og politiet har håndteret sagen på.

Desuden vil Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, på onsdag i Folketingets spørgetid afæske justitsministeren en forklaring på, hvorfor de udlændinge, der er mistænkt for krigsforbrydelser, ikke er anbragt i den lukkede del af Sandholmlejren, så de ikke uden videre kan stikke af.

Nizar Al-Khazraji var formelt varetægtsfængslet, da han stak af. Men han var ikke sat bag lås og slå. I stedet var hans pas inddraget, og han måtte ikke forlade Sorø. Med kontrolbesøg og kontrolopringninger sikrede det lokale politi sig, at han ikke forsvandt, mens anklagerne for krigsforbrydelser blev undersøgt.