Den nye justitsminister Lars Barfoed er jurist og tidligere forbrugerminister og transportminister. Før folketingskarrieren gjorde han karriere i erhvervslivet.
Med en baggrund som jurist har den 52-årige Lars Barfoed bagagen i orden til at flytte til Justitsministeriet, hvor han afløser sin konservative partifælle Brian Mikkelsen.

Den nye justitsminister har desuden ministererfaring - også af den mere turbulente slags. Som familie- og forbrugerminister blev han kendt som ministeren, der snublede i kødkontrollen med sager om gammelt kød op til halsen. Han blev dog taget til nåde igen af Dansk Folkeparti, der var med til at vælte ham, og der var kun pæne ord fra partiet, da han i 2008 gjorde comeback i regeringen som transportminister.

Lars Barfoed har i løbet af sin politiske karriere gjort sig fortjent til en karakteristik som en politisk gadedreng, fordi han ikke er bleg for at tage bladet fra munden.

Det beviste han som transportminister, da han lige før nytår på tværs af regeringens politik gjorde sig til talsmand for, at mere velhavende forældre skulle vinke farvel til børnechecken. Tidligere har han været i ilden på grund af kontroversielle udtalelser om efterløn og dagpenge, der fra regeringspartneren Venstre har givet ham stemplet "politisk tonedøv".

Det var en overraskelse, at Lars Barfoed i 2005 blev familie- og forbrugerminister, da partifællen Henriette Kjær blev fældet på grund af rod i privatøkonomien. Han kom fra en post som konservativ finansordfører.

Efter den turbulente tid som familie- og forbrugerminister, hvor Lars Barfoed konstant var i mediernes søgelys, fulgte en periode som gruppeformand for den konservative folketingsgruppe på Christiansborg, indtil han igen blev minister.

Lars Barfoed blev valgt ind i Folketinget i 2001, mens han sad som direktør i bankernes interesseorganisation, Finansrådet. Inden da havde Barfoed, der er uddannet cand.jur. i 1981, en længere karriere i brancheorganisationer.