Jurist: Lukkethed svækker demokratiet


Jurist: Lukkethed svækker demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritik: Borgerne holdes i uvidenhed uden grund, siger kritiker

Det danske demokrati lider under en tavshedskultur i det offentlige.

Det mener pressejurist Oluf Jørgensen, der ser sagen om Frank Søholm Grevils lækage som et klokkeklart eksempel på, at offentligheden bliver forholdt vigtig viden.

- Oplysningerne var ganske relevante for den danske stillingtagen til krigen. Når man holder den slags skjult, så trækker man tæppet væk under den demokratiske debat. Vi fik aldrig lov at se vurderingen om masseødelæggelsesvåben fra den mest fagligt kompetente tjeneste i Danmark, siger Oluf Jørgensen.

Han finder det dybt kritisabelt, at der ikke er grænser for, hvad efterretningstjenesten kan holde hemmeligt "af hensyn til statens sikkerhed".

- Indtil videre har jeg intet set, der indikerer, at det vil true Danmarks sikkerhed, hvis FE offentliggjorde vurderinger om Irak, siger han.

I Forsvarets Efterretningstjeneste afviser afdelingschef Niels Henrik Hedegaard, at tjenestens vurderinger kan lægges åbent frem.

- Vores opfattelse er, at vurderingerne ikke skal offentliggøres, fordi det vil kompromittere vores kilder. Vores roller er at fremlægge vurderinger, der er så præcise som muligt, og i den sammenhæng er vi nødt til at gå tæt på vores kilder. Hvis de oplysninger kompromitteres, så tørrer kilderne ud, siger han.

Hverken Frank Søholm Grevil eller Oluf Jørgensen ser dog noget kontroversielt i de oplysninger, som blev lækket fra FE.

De indeholder ingen henvisninger til udenlandske kilder, men blot konstateringer af, at FE ikke fandt det sandsynligt, at Irak havde masseødelæggelsesvåben.

Jurist: Lukkethed svækker demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce