Juletræssælgere: I må ikke tage oplevelsen fra børnene

Der vil altid være en lyst til at tage ud og vælge sit eget juletræ. Direktør på Langesø Gods, Hans Berner, er derfor ikke bekymret over, at en fynsk iværksætter sælger juletræer på nettet. FOTO: Kim Rune

Juletræssælgere: I må ikke tage oplevelsen fra børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et juletræ er ikke bare et juletræ. Det er en oplevelse i sig selv at vælge sit eget et juletræ, og den oplevelse må man ikke snyde sig selv eller sine børn for, mener to fynske juletræssælgere.

Der er efterhånden ikke den ting, man ikke kan købe på nettet. Tøj, sko, dagligvarer. Ja, man kan sågar købe en begravelse på nettet.

Siden 2014 har den fynske iværksætter Asger Teglgaard solgt juletræer over nettet. Man kan ikke se dem på forhånd, men man kan vælge, hvor stort træet skal være. Juletræet bliver til gengæld leveret til døren.

Salg af juletræer på nettet er dog ikke umiddelbart noget, der får direktør Hans Berner fra Langesø Gods til at ryste i bukserne. Han sælger hvert år imellem 1200-1500 juletræer til private og 20 gange så mange til eksport.

- Ethvert solgt træ er selvfølgelig en form for konkurrence. Men de mennesker, der kører ud til os og vælger et juletræ, vil have hele oplevelsen med. De vil selv vælge juletræet, måske ovenikøbet selv fælde det, og de vil have den julehygge, vi også tilbyder: Æbleskiver, glögg, ris a la mande og alt det andet. Derfor er det ikke umiddelbart noget, der bekymrer mig, siger han og tilføjer:

- For otte år siden blev det pludselig populært at købe plastiktræer. Det kunne vi lige mærke i et par år, og så gik det tilbage igen. Sådan tror jeg også, det vil være med onlinesalget, siger han.

Hans Berner mener også, at det er meget individuelt, hvornår folk synes, et træ er smukt.

- Nogle vil have et træ med mange grene, andre vil have et tyndt træ, noglevil have normannsgran, andre rødgran. Der er ingen objektive kriterier. Derfor er de nødt til selv at komme ud og kigge på det, siger han.

Samme melding kommer fra Mogens Nielsen, der i 32 år har stået for OGF's juletræssalg ved Ansgar Kirke i Odense.

- Juletræer vokser, som Vor Herre har bestemt det. Det er ikke noget Anders And-træ, som man bare kan vælge på nettet. Det skal ses og røres ved. Nogle kan gå rundt i timevis og kigge, før de vælger et træ. Det er jo det fantastiske ved det, siger han.

Mogens Nielsen forstår ikke, hvis folk vil gå over til at vælge juletræer på nettet. Der er nemlig en helt særlig oplevelse forbundet med det at vælge juletræ.

- Et juletræ er indbegrebet af jul, og det er noget, alle børn glæder sig til. Hvem kan ikke huske, at de har været med deres mor og far i skoven for at fælde et juletræ? Den oplevelse må vi altså ikke tage fra dem. Og det bliver altså et langt liv, hvis man bare lever sit liv bag en computerskærm og ikke har ægte samvær med andre mennesker, mener han.

Et juletræ på Fyn koster alt imellem 120 og 350 kroner.

Juletræssælgere: I må ikke tage oplevelsen fra børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce