Julen er højtid for indbrud i netbank

Fyns politi vurderer, at netkriminaliteten på Fyn er fordoblet i løbet af det seneste år. Fem millioner kroner er i år stjålet fra danske netbanker.
Foto: colourbox

Julen er højtid for indbrud i netbank

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns politi vurderer, at netkriminaliteten på Fyn er fordoblet i løbet af det seneste år. Fem millioner kroner er i år stjålet fra danske netbanker.

Bruger du den samme adgangskode til din netbank, hver gang du logger på, og er du en dem, der ikke har hundrede procent styr på sikkerheden på din computer, ja så er du i målgruppen for den russiske mafias kriminalitet.

Og netop nu, hvor mange stadig holder juleferie, skal man passe ekstra på sine penge på nettet.

Juleferien er nemlig højtid for internetkriminalitet, fortæller marketingchef, Chris Østergaard fra internetsikkerhedsfirmaet Fort Consult

- Når folk har fri, er de typisk mere på deres hjemmecomputere. Det ved de kriminelle, derfor er der også større sandsynlighed for, at de spioner, de installerer på computeren, får fat i de afgørende koder, forklarer Chris Østergaard.

Ifølge flere netsikkerhedsfirmaer og Finansrådet er det ikke danskere, der er hovedmændene bag internetkriminaliteten i Danmark.

- Det er svært at spore bagmændene, men meget tyder på, at den russiske mafia er involveret, fortæller Mikael Winkler, der er pressechef i Finansrådet.

Her holder man øje med udviklingen i den danske netkriminalitet. Og statistikken viser, at antallet af netbankindbrud er støt stigende gennem de seneste fire år.

På Fyn er lederen af økonomisk og it-kriminalitet ved Fyns Politi, vicepolitiinspektør Albert Rasmussen heller ikke i tvivl om, at her er et område i rivende vækst.

- Vi har ikke nogle tal på, hvordan udviklingen er inden for det her område, men jeg er ikke i tvivl om, at omfanget af internetkriminalitet mindst er fordoblet i løbet af det sidste år, vurderer Albert Rasmussen.

Mafia og muldyr

Når det er netbanken, der er i fokus, foregår det med hjælp fra både mafia og muldyr, forklarer lederen af økonomisk- og it-kriminalitet ved Fyns Politi.

- Det er typisk østeuropæere, der står bag softwareudviklingen, og så bruger de danske muldyr til at få pengene ud af Danmark, forklarer han.

Opgaven for det danske muldyr er at modtage pengene på en konto og derefter sende dem videre til en udenlandsk konto. En opgave, der straffes som hæleri. Men mange optræder i rollen som muldyr uden at vide det, fortæller Albert Rasmussen.

- Typisk bliver man ansat i et job i turistindustrien, hvor man uden at udføre noget særligt arbejde modtager en sum penge, hvoraf man skal sende en del videre, fortæller vicepolitiinspektøren. Han understreger, at selv om det ligner et nemt job, er det altså ulovligt.

- Ser det ud til at være for godt til at være sandt, er det det som regel også, siger han.

Sidste år blev der stjålet over 2,7 millioner kroner alene i årets sidste kvartal, viser tal fra Finansrådet.

Julen er højtid for indbrud i netbank

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce