Juleindkøb på nettet: Fem gode råd til dig, der skal bytte julegaver online


Juleindkøb på nettet: Fem gode råd til dig, der skal bytte julegaver online

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi danskere køber ind via internettet som aldrig før, og den tendens fortsætter ind i julemånederne, hvor der i år forventes en stigning i andelen af danskere, der gør deres juleindkøb via en netbutik. Men hvordan er det nu lige, reglerne er, når julegaverne skal byttes? Avisen Danmark guider dig.

1
Internetsalget vokser som aldrig før, ifølge tal fra Dansk Erhverv.

Vær opmærksom på, hvor længe varerne kan byttes. Mens man i de fysiske butikker er underlagt butikkens egne bestemmelser, når det kommer til bytte- og returret, er man i netbutikkerne sikret en fortrydelsesret på minimum 14 dage fra den dag, man modtager varen. Som forbruger er man til gengæld ikke sikret mere end de 14 dage, og man er derefter underlagt de regler, som netbutikkerne selv fastlægger.

Selv om mange netbutikker forlænger fristen i forbindelse med julen, skal man derfor også være opmærksom på, om der gælder særlige vilkår efter de første 14 dage, eksempelvis kan der indføres et krav om, at varen skal være ubrugt og i original emballage.

2

Undersøg, hvordan du skal bytte varen. Det er som udgangspunkt modtageren selv, der skal betale for portoen, hvis en vare skal sendes retur. Det kan derfor betale sig at undersøge, om netbutikken tilbyder gratis returfragt, eller om man eventuelt kan bytte varen i en fysisk butik.

3

Hvis du vil have penge tilbage, udbetales de til den oprindelige køber af varen. Man skal derfor være opmærksom på, at man som modtager af en gave købt på nettet skal have fat i gavegiveren, hvis man vil have pengene for gaven. Varen skal desuden leveres tilbage ubrugt og med original emballage, hvis man vil have den fulde købssum tilbage.

4

Tjek, hvor netbutikken har hjemme. Hvis man køber ind i en udenlandsk netbutik, er det vigtigt at tjekke, om den hører til i et EU land. Gør den det, gælder der nemlig de generelle regler om to års reklamationsret og 14 dages returret. Har netbutikken derimod har hjemme i et land uden for EU, har man som forbruger ingen lovmæssige rettigheder, og man skal derfor være ekstra opmærksom på den enkelte netbutiks byttevilkår, som f.eks. returfragt, fortrydelsesfrist og andre vilkår.

5

Køber du dine julegaver i en udenlandsk netbutik, så tjek om der er lagt dansk moms og told på regningen, eller om det opkræves senere. Overstiger varens værdi 80 kr., skal der betales 25 pct. i moms, og der skal betales told, hvis varens pris overstiger 1150 kr. Uanset varens værdi kan der pålægges et gebyr på mellem 160-250 kr. for at få den igennem tolden.

Juleindkøb på nettet: Fem gode råd til dig, der skal bytte julegaver online

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce