Sådan kan det løses

Unge med for lidt tid til fast fritidsjob kan nu tjene deres penge takket være en ny elektronisk markedsplads for småjobs. Det er to 16-årige venner Andreas Zografos og Andreas Land, der har født ideen og driver jobportalen "Job Next Door".

Den har hængt der i årtier. Opslagstavlen i den lokale dagligvareforretning, hvor småbørnsforældre og babysittere eller hundeejere og hundeluftere finder hinanden.

Men papirmodellen virker her i 2017 lidt gammeldags og begrænset i sin gennemslagskraft og rækkevidde. Og i Odense har to kun 16-årige iværksættere Andreas Zografos og Andreas Land nu løftet markedspladsen for småjob med ind i den buldrende digitale tidsalder. De to kammerater har fået lavet hjemmesiden "Job Next Door", som forleden gik online.

Gode råd er virkelig guld værd, når man er 16 år og ved at starte noget op

Andreas Land, om at få råd og vejledning fra fagprofessionelle i it-branchen

"Job Next Door" er med stifternes egne ord "en online platform, der fører folk, der skal have udført et stykke arbejde, sammen med folk, der ønsker at udføre arbejdet mod betaling."

Det er tanken, at de jobsøgende på portalen først og fremmest skal være unge i alderen fra 13 til 18 år, som ikke har tid til at passe et fast fritidsjob. Og det er planen, at det er privatpersoner og ikke virksomheder, som skal udbyde opgaver på "Job Next Door", forklarer Andreas Zografos og Andreas Land.

De to nyslåede portal-ejere går i 1. G. på iværksætterlinjen på Tietgen Handelsgymnasium i Odense. Ideen om den digitale begyndte at spire længe inden, de to venner begyndte på Tietgen.

- Det var allerede, da jeg gik i 7. klasse, at jeg fik ideen. Jeg har dyrket atletik på forholdsvis højt niveau og har derfor ikke haft tid eller overskud til et fast fritidsjob, beretter Andreas Land.

Han kunne ikke finde noget sted på nettet, hvor småjobs blev formidlet. Og dermed var rejsen mod "Job Nex Door" sat i gang. De seneste par år har Andreas Land haft navnebror Zografos med på rejsen.

- Jeg har altid haft svært ved det med et fast fritidsjob. Så jeg var helt med på ideen, siger Andreas Zografos.

I deres skolegang på Tietgen har de haft mulighed for at arbejde med projektet. Men der er også investeret masser af tid ved siden af skolegangen. De to unge iværksættere har også skulle bruge penge på eksempelvis af få lavet hjemmesiden til "Job Next Door".

- Vi står lidt i gæld, lyder meldingen fra de to odenseanske teenagere.

Etisk overvejelser

Visse etiske problemstillinger rejser sig, når man har en hjemmeside, der formidler jobs. Og "Job Next Door" gør også opmærksom på, at den ikke tager ansvaret for hverken de lønforhold eller det arbejde, som formidles via portalen.

Men føler I ikke, at I har et ansvar for, at tingene er i orden?

- Det er jo ikke anderledes end eksempelvis "Gul & Gratis" eller "Den Blå Avis". De påtager sig heller ikke ansvar for, at der eksempelvis kan blive handlet med hælervarer, siger Andreas Land.

Han tilføjer, at "Job Next Door" gerne hjælper både de arbejdstagere og de arbejdsgivere, der bruger portalen med råd og vejledning. Og på hjemmesiden er der et opslag med gode råd til, hvad man kan gøre, hvis enten lønnen eller arbejdskraften udebliver.

Gode råd er guld værd

Det har været en slidsom men lærerig proces at få "Job Next Door" realiseret. Eksempelvis når en forkromet forretningsplan på hele 27 sider skal koges helt ind til tre kraftfulde sider.

De to unge fyre fra Odense har undervejs i skabelsesprocessen søgt og fået brugbar hjælp. Eksempelvis fra fagprofessionelle i it-branchen både i Odense og København. Også medlemmer af forskellige iværksættergrupper på Facebook har gjort stor gavn.

- Gode råd er virkelig guld værd, når man er 16 år og ved at starte noget op, siger Andreas Land.

En vigtig læring har været opsætning af målsætning. Første pejlemærke er, at der med udgangen af næste måned gerne skal være 10 daglige brugere af job-portalen. Det er indtil videre gratis at søge og opslå job på portalen. På et tidspunkt skal der findes en forretningsmodel for, hvordan der kan tjenes penge.

- Men lige nu handler det om at blive kendt. Det kommer i første række, siger Andreas Zografos.

På sigt er det også planen at få udviklet en applikation til smartphones, så "Job Next Door" kan blive tilgået fra den allestedsnærværende mobil.

Du kan klikke dig ind på jobportalen på: jobnextdoor.dk eller på Facebook: jobnextdoor

  • Schmidt_Sander_(2015)_001

    Af:

    Som nyhedschef er det mit job at igangsætte og prioritere de historier, som vi bringer på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende. En sjælden gang imellem får jeg også tid til at komme lidt til tasterne. Jeg er uddannet som journalist i 2000 og har arbejdet som lokal- og nyhedsjournalist frem til foråret 2015, hvor jeg blev nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende. 1. september 2016 tiltrådte jeg jobbet som nyhedschef sammen med to andre kolleger i huset.

Mere om emnet

Se alle

Unge iværksættere: Spring ud i det

I Løvens Hule: Investorer leder efter gode idéer i Odense

I Løvens Hule: Investorer leder efter gode idéer i Odense

Danmark er et godt land for iværksættere: Spring ud i det

Danmark er et godt land for iværksættere: Spring ud i det