Danmark har været begavet med en farverig prins i mere end én forstand, mener modeekspert Jim Lyngvild.Der er ingen tvivl om, at regentparrets indbyrdes kærlighed til farver, kunst og kultur har smittet positivt af på kongehuset internationale anerkendelse, siger han.

Det er knap et år siden, Jim Lyngvild sidst mødte prins Henrik til et privat arrangement. Han husker det tydeligt.

- Jeg havde en speciel jakke på i kinesisk silke. Meget farvestrålende. Prins Henrik skred gennem lokalet i det øjeblik, han så mig. Han kom for at spørge, hvor jakken var fra, og han sagde, den var flot. Sådan var han, og han gjorde det ikke for opmærksomhedens skyld. Han satte pris på den slags og ville gerne anerkende det, fortæller Jim Lyngvild.

Prins Henrik var selv en farverig prins, der gerne stillede op i røde bukser, et jakkesæt i grønt fløjl eller det store udstyrsstykke med knickers, knæstrømper og fjer i hatten i jagtsæsonen.

En kulørt og modig tøjstil for en mand i hans position. Og et frisk pust, der har givet det danske kongehus en særlig status blandt andre europæiske kongehuse, lyder det fra Jim Lyngvild.

- Vi har haft et farverigt kongehus også i international sammenhæng. Det har sat sit præg på billedet af os ude i verden. Vi har det sejeste kongehus og det mest eventyrlige.

En ægte eventyrprins

Jim Lyngvild kalder prins Henriks stil for fransk landadel tilsat østens mystik. Og afgørende var det, at prinsen ikke lod sig mærke af jantelov eller usynlige forskrifter på, hvordan man som kongelig bør klæde sig.

- Han klædte sig enormt fransk med silkestrømper og det hele. Og så havde han Østens mystik med sig fra sin opvækst i Vietnam. Han elskede smykker med jade og et eksotisk særpræg. Du så ham også tit i en rullekrave med smykkerne uden på. Han pyntede sig, så man kunne se det. Det er der ikke mange andre mænd, der gør, siger Jim Lyngvild.

Befriende og en konsekvens af den kunstneriske sjæl, han var.

- Vi må aldrig glemme, at han var en blændende kunstner med en kunstners sjæl. Han elskede at omgive sig med smukke ting og klæde sig spændende. Det kommer forhåbentlig til at tegne hans eftermæle. Han var blandt andet en mageløs skulptør, og det siger noget om ham og hans menneskekundskab. Han var en ægte eventyrprins, siger Jim Lyngvild.

- Det er vores danske jantelov og mavesurhed, der gør, at vi nogen gange har misforstået ham, tilføjer han.

Mistede jobbet på TV 2

Jim Lyngvild har fulgt prinsen ikke bare privat, men også i sin egenskab af kongelige modereporter for TV 2. Det samarbejde stoppede dog efter den 1. juli 2007.

En konsekvens af en lidt for frimodig udtalelse om regentparrets tøjvalg til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys datter, prinsesse Isabellas dåb, mener han.

- Regentparret ankom i helikopter, og da de træder ud, udbryder jeg: Der kommer Yvonne og Keld (fra Olsenbanden, red.). Han havde noget på i brunlige farver, og hun havde en storblomstret kjole på. Ulla Terkelsen kunne have kvalt mig. Jeg kommer nogle gange til at sige det, jeg tænker meget hurtigt. Den gik ikke lige der. Jeg blev i hvert fald ikke genansat, siger Jim Lyngvild.

Han tilskriver også prins Henrik en stor del af æren for, at Margrethe er en farverig og eventyrligt klædt dronning.

- Der er ingen tvivl om, at hans og deres indbyrdes kærlighed til farver, kunst og kultur har smittet af på deres stil. Han har med garanti aldrig løftet et øjebryn over påklædning eller har sagt "din kjole er for vild". Havde han det, havde dronningen ikke været så ekstrovert. Prinserne har også fået lov til at klæde sig lidt anderledes. Det handler om, hvad man er opdraget til, siger Jim Lyngvild.

En opdragelse og en stil, der har været med til at tegne det danske kongehus som et specielt eventyrligt et af slagsen.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

1
Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang

Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang