Den populære tv-vært, der selv har haft et misbrug og en depression, gav alkohol-kulturen én over frakken, da han var gæst under åbent hus på Psykiatrisk Afdeling på OUH

Jes Dorph-Petersen har bundet de flasker rødvin, han skal i sit liv.

Det er præcis to år og en måned siden, den kendte studievært rørte den sidste dråbe alkohol, og han lægger ikke skjul på, at forholdet til promiller af enhver kaliber er endegyldigt slut. Han hverken nipper, sipper eller tager så meget som et enkelt lille-bitte glas ved særligt festlige lejligheder. Han siger nej og har en suveræn fest alligevel.

Alkoholmisbrug i Danmark

Alkoholmisbrug er relateret til 200 forskellige sygdomme.I gennemsnit drikker hver dansker over 14 år 9,4 liter ren alkohol om året (2013-tal).

Godt 20 procent af danskere over 15 år drikker mere end den anbefalede mængde - 7 genstande for kvinder, 14 for mænd.

Flere end 120.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

- Jeg har opdaget, hvor meget bedre mit liv er uden alkohol. Jeg er glad for, at jeg ikke skal slås med den slambert mere, siger han og smiler til forsamlingen, som lytter til hans meget personlige fortælling om opvækst med en livlig far, en fraværende mor, en tv-karriere i racerbanen og en evigt underliggende angst for alligevel aldrig at være god nok.

Kimen til et misbrug

Jes Dorph-Petersen er den suverænt mest kendte gæst til åbent hus på Psykiatrisk Afdeling på OUH denne lørdag eftermiddag. Han holder ikke mange foredrag om året, men har til denne specielle lejlighed sagt ja til at komme og fortælle om sin personlige krise, der både har budt på angstanfald, alkoholmisbrug og depression.

Og lige så glad, han er for endegyldigt at have vredet halsen om på sit misbrug, lige så vred er Jes Dorph-Petersen på den alkoholkultur, der boltrer sig i dagens Danmark.

- Jeg har fået et helt andet syn på, at man giver alkohol så meget kapow, og at det er tilladt at reklamere så meget med det. Fodboldklubber lokker folk på stadion med gratis øl - det er pissetarveligt. Fred være med at drikke en enkelt øl - det er bare en lille ting i det store billede, for man kan jo ikke mødes et sted, uden at det handler om at drikke sig halvsnalret. Det er hele fundamentet i vores sociale kontakt, siger han, der medgiver, at han aldrig førhen reflekterede særligt meget over hverken psykisk sygdom eller alkoholmisbrug.

- Førhen havde jeg et meget unuanceret syn på både depression og alkoholproblemer. Det måtte folk sgu selv ligge og rode med. Men det er der jo også en grad af selvornægtelse i. Når man ved, at man selv har kimen til et problem, så bliver man enormt kritisk over for andre. I dag har jeg sat mig ind i, hvad det går ud på og har lært at forstå og respektere det så meget bedre, siger han, hvis historie - eller i hvert fald misbrug - for så vidt er helt almindelig.

40.000 ambulante besøg

Tusindvis af danskere er berørt af alkoholmisbrug og depression, og Jes Dorph-Petersen er en af de kendte, der er med til at nedbryde fordommene om psykiske sygdomme, siger Sonja Rasmussen, ledende overlæge på psykiastrisk afdeling, der har holdt åbent hus en gang om året siden 2010.

- Psykiske sygdomme kan ramme os alle sammen - dig og mig - men tit bliver mennesker med psykiske problemer mødt med: nej, nu må du lige tage dig sammen. Når en mand som Jes Dorph-Petersen kommer og fortæller om sine udfordringer, så bliver det lettere at sige, at man har en psykisk sygdom, og det bliver lettere for andre at forstå, at det ikke er så farligt at have psykiske problemer, siger Sonja Rasmussen.

Psykiatrisk Afdeling på OUH har 40.000 ambulante besøg om året og 97 sengepladser med en belægningsprocent, der næsten runder 100.

Og Jes Dorph-Petersen....han har et dejligt liv og nyder ikke mindst at vinde alle diskussionerne, når en festaften trækker ud, og resten af selskabet er blevet gevaldigt kloge.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.