Jelveds svære projekt


Jelveds svære projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DAGSORDEN: Radikale kaster skat og arbejdsmarkedspolitik ind i kampen om den politiske dagsorden frem mod valget
"2 kilometer til Nyrup", står der på skiltet. På den anden side af hovedvejen - kun en gåtur herfra - ligger en nordvestsjællandsk flække, som deler navn med Danmarks statsminister igennem ni år. Det er bemærkelsesværdigt, fordi Poul Nyrup Rasmussens politiske partner i alle årene, Marianne Jelved, bor her om sommeren.

Men mens de to tidligere regeringspartnere geografisk åbenbart er tæt på hinanden, stilles der konstant spørgsmålstegn ved, om Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne har ondt i den åndelige samhørighed.

De to og et halvt år i opposition har givet det engang så sammentømrede makkerpar tid til at støve profilerne af: Marianne Jelved og Mogens Lykketoft går til valg på at skabe en SR-regering, men samtidig gør socialdemokrater og radikale en dyd ud af at understrege uenighederne om eksempelvis udlændinge- og skattepolitik. For nylig slog den radikale leder fast, at hun ikke kan støtte en socialdemokratisk statsminister, hvis en ændring af reglerne om familiesammenføring ikke er en del af programmet.

Forskel på S og R

Marianne Jelved ved godt, at Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti frem til næste folketingsvalg vil gribe enhver lejlighed til at understrege forskellene mellem de to hovedmodstandere og dermed forsøge at skabe usikkerhed om fremtiden under en SR-regering.

Men da hun får sat sig ned ved havebordet, skærer den radikale leder igennem. Hun stiller kort og kontant et spørgsmål, som er svært at svare på:

- I Det Radikale Venstre har vi kørt denne linje siden valget. Vores meningsmålinger har været meget, meget gode. Hvorfor skulle vi dog ændre den kurs? Hvorfor skulle vi det?, siger hun.

Marianne Jelved erkender blankt, at der er uenigheder mellem R og S. Men sådan har det altid været, siger hun.

Èt af svarene på disse uenigheder, det såkaldt kloge skattestop, ventes at blive præsenteret straks efter sommerferien. Ifølge Ritzaus oplysninger er den bærende sætning i konstruktionen, at "det samlede skatte- og afgiftstryk for den enkelte familie ikke må stige". En sådan indretning giver en kommende SR-regering mulighed for at dreje på samfundets økonomiske håndtag. Men når der skrues op et sted, skal der skrues tilsvarende ned et andet sted.

- Det er ikke meningen, at folk skal betale mere i skat. Vi laver ikke vores skattestop for at få et provenu. Vi gør det for at ændre strukturen, siger Marianne Jelved.

Håndværkerregninger

Hvis der findes et radikalt forslag, som samtlige folketingsmedlemmer har lært udenad, må det være det om, at danskerne i stedet for - som i dag - at skulle tjene 900 kroner for at betale en håndværker 100 kroner i timen, frem over kun bør skulle tjene 350 kroner for at gøre det samme. Det skal altså være billigere for danskerne at få repareret køkkenet eller få bygget en ny carport.

Logikken bag det radikale forslag lyder således: Hvis håndværkeren bliver billigere, vil danskerne bruge ham noget mere. Det skaber jobåbninger på service- og håndværksarbejde, fordi de kommende generationer af pensionister bliver mere velstillede end dem, der blev pensioneret i 1960'erne og 1970'erne. Billigere håndværkere vil dæmpe ressourcepresset ved at gøre op med gør-det-selv-kulturen og sort arbejde.

- Denne her tankegang er et helt andet billede af, hvad man får for sine penge. Det betyder, at folk vil prioritere deres forbrug anderledes - og i højere grad købe service. For sådan fungerer markedet jo. Det handler om at ændre adfærd. Derfor er det fuldstændig grotesk, at regeringen har sløset pengene væk. For det ændrer ikke folks adfærd at give dem 500 kroner ekstra om måneden, siger Marianne Jelved, der mener, at det radikale forslag "vil skabe en oplevelse af, at de, der kan, skal tage mere ansvar for deres egen situation".

- VK's akilleshæl er, at den arbejder som en regering i nuet og ikke indretter velfærdssystemerne efter de udfordringer, som er foran os. Den mangler rettidig omhu, siger Marianne Jelved.

Få sekunder efter kaster hun sig over en anden radikal kæphest: Gælden. Regeringen er i fuld firspring på vej væk fra den såkaldte 2010-målsætning om afvikling af gælden, mener både Socialdemokraterne og De Radikale.

Dagsordenen

Kampen om dagsordenen i dansk politik er i de senere år blevet optrappet. Politikerne kæmper for deres taletid, og alt for sjældent - føler de selv - er der lejlighed til at fremlægge politiske visioner. De, der vinder slaget om mediernes gunst, er lig med dem, der kan lire kvikke bemærkninger af foran tv-kameraet. På en måde er Marianne Jelved beviset på, at dén version af parlivet mellem politikere og presse på Christiansborg ikke altid er sand. Hun griber ikke enhver lejlighed til at udtale sig. Og hun insisterer på at tale politik.

Alligevel er hendes parti stormet frem i meningsmålingerne. Det Radikale Venstre, der i 2005 fylder 100 år, har en rimelig chance for at blive fordoblet ved næste valg. Man skal helt tilbage til slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne, hvor den danske statsminister var radikal og hed Hilmar Baunsgaard, for at se noget lignende.

Men kampen om dagsordenen vil i det næste halve år være afgørende - også for De Radikale. Alene det, at folketingsvalget nærmer sig, betyder, at fronterne bliver trukket skarpere op.

Miljøområdet vil sammen med udlændingepolitikken komme helt af sig selv, lyder analysen. Bag den radikale politiske retorik vil danskerne kunne se begrebet "velfærdsreformer" blinke. Står det til De Radikale skal både efterløn og dagpengesystem nemlig laves om - så ydelserne i højere grad bliver målrettet dem, som har brug for dem, mens resten af danskerne lærer at betale selv.

Jelveds svære projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce