"Jeg er glad for, at jeg ikke løber kunstskøjteløb"

- Oprindeligt skulle finansloven ligge før kommunalvalget. Og inden da skulle treparts-aftale, bilbeskatning, vækst- og erhvervsreform og skattereform være på plads. I planlægningen så det ud til at kunne lykkes, men at lave fem så store aftaler i et kommunalvalgsår var mere, end vi kunne få igennem, siger Kristian Jensen i et interview med avisen Danmark. Her ses finansministeren i forbindelse med forhandlinger tidligere på måneden. Foto: Martin Sylvest/Scanpix

"Jeg er glad for, at jeg ikke løber kunstskøjteløb"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interview

Finansminister Kristian Jensen, (V), erkender, at regeringens plan for efteråret var for ambitiøs. Og forstår ikke, at han skulle have et dårligt forhold til DF's Kristian Thulesen Dahl.

Politik: Når finansminister Kristian Jensen (V) i dag sidder i folketingssalen og er med til at stemme sin første finanslov hjem, er det som en noget desavoueret finansminister. Han fik taget finansloven ud af hænderne, den måtte op i Statsministeriet for at blive vedtaget. Men, som den langstrakte politiske krise viste indtil LA's offentlige bodsgang, kom det til at handle om meget mere end finansministerens politiske håndelag. Hele regeringens liv var på spil.

Torsdag var det tid til eftertanke på kontoret, hvor det store Carl Henning Pedersen på væggen viser, at her sidder en mand fra Herning. Og en mand, der nu erkender, at han og regeringen havde lagt en urealistisk plan for efteråret.

- Oprindeligt skulle finansloven ligge før kommunalvalget. Og inden da skulle treparts-aftale, bilbeskatning, vækst- og erhvervsreform og skattereform være på plads. I planlægningen så det ud til at kunne lykkes, men at lave fem så store aftaler i et kommunalvalgsår var mere, end vi kunne få igennem.

- Var det ikke en fejl?

- Set i bagklogskabens lys kunne verden have set meget have anderledes ud, hvis vi havde gjort det på en anden måde. Strakt det over en længere periode, men vi var en ny regering, der var utålmodig og ville levere.

- Når du kigger på de fem områder, er det kun finansloven, hvor der reelt er noget til DF?

- DF har blik for, at uden et sundt erhvervsliv er der ikke grundlag for velfærd, men på de tre andre områder er der ikke meget direkte til DF. Vores indtryk var nu alligevel, at vi kunne lave et efterår med det her indhold.

Før mødet på Kristian Jensens kontor havde jeg mødt en Venstre-mand, der mente, at uanset hvad Jensen havde disket op med til DF, havde det ikke været nok. Andre kilder siger, at LA internt i regeringen stod så hårdt på at være hårde over for DF, at forhandlingerne reelt blev gjort umulige. Og så er der den personlige: At forholdet mellem de to Kristian'er, Jensen og Thulesen Dahl, er så dårligt, at et forlig er en umulighed.

Næsten før sidste teori er præsenteret for Kristian Jensen, nævner han bl.a. boligskat, Nordsø-aftale, erhvervspakke, bilafgifter, belåning til almene boliger og ny styring af sygehusene, hvor DF og S tvang regeringen til at fjerne produktionskrav på to procent.

- Det, jeg lige har remset op, viser, at det er muligt for Kristian Thulesen Dahl og mig at lave aftaler.

- I kender også hinanden. Har I det virkelig så dårligt?

- Han må svare fra sin side, men jeg oplever det ikke sådan. Der er ikke mange politikere, der har besøgt mig privat. Det har Thulesen Dahl. Jeg oplever heller ikke dårlig stemning, når vi mødes.

- Men det er lidt svært det her, for uanset hvad jeg siger, kommer det enten til at lyde som blasert selvros eller også skal jeg sige noget, jeg ikke mener.

- Nej, nej. Det skal du ikke. Jeg spørger jo, fordi der konstant skrives om jeres dårlige forhold.

- Jeg synes jo, at vores veje krydses mange steder. Og om det er til vores børns gymnastikopvisning eller på spejderlejre, har jeg aldrig personligt oplevet det som et dårligt forhold.

Så er det det interne i regeringen.

- Er det sværere at arbejde i treparti-regering?

- Nej. Der er selvfølgelig interne forhandlinger, før man præsenterer noget, men jeg ønsker mig ikke tilbage til en ren Venstre-regering. Synes, at arbejdsforholdet mellem de tre partier har vist, at det kan klare mange udfordringer.

- Hvordan kan du sige det, når der indtil 19. december var usikkerhed om, hvorvidt I ville stemme for jeres egen finanslov eller vælte?

- Fordi når vi stemmer, er der ingen usikkerhed. I kunstskøjteløb er der noget, der hedder kunstnerisk indtryk, som man kan få point for. I politik får man point for sine resultater.

- Jeg er glad for, at jeg ikke løber kunstskøjteløb.

Det sidste siges med et smil.

- Er der stadig et blåt Danmark? DF har jo ikke samme økonomisk politik som jer andre - i det omfang I har en, der er fælles?

- Vi er tre partier, der er gået i regering, fordi vi har en økonomisk politik, der minder om hinanden. Og selvom der er uenigheder på den borgerlige side - og det har vi vist i fuldt flor, at der er - så er der stadig opbakning bag Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

- Selvom DF har flyttet sig, er spørgsmålet jo, om de har flyttet sig så meget, at de ikke længere er en naturlig del af det borgerlige samarbejde. Det mener jeg stadig, de er. Og hvis du lytter til, hvad Thulesen Dahl siger om skattelettelser, har han ikke noget imod skattelettelser, hvis der også er råd til velfærd.

- Kan du give ham den garanti på 26 milliarder kr. til velfærd?

- Vi genoptager forhandlingerne efter jul, men bare for at slå fast: Jeg har intet imod, at vi har et godt velfærdssamfund i Danmark. Og jeg har intet imod, at den offentlige sektor vokser, hvis bare det er sådan, at der er en privat sektor. Jeg er selv storforbruger af den offentlige sektor. Jeg har tre børn, der har gået i den lokale folkeskole. Det er drenge, og jeg har klippekort til skadestuen og så har jeg en far, der er i reparationsalderen. Så jeg er lykkelig for, at vi har et velfærdssamfund.

- Hvis vi kan lave en model, der sikrer, at der er råd til at opretholde den velfærd, vi kender i dag og derudover bruger det råderum, der er til at sætte skatten ned, så synes jeg jo, at vi har bevist, at det ikke er en enten eller.

- Hvad kommer først. Skattelettelser eller velfærd?

- Det kommer samtidig.

- I øvrigt har der altid været uenigheder mellem V og DF, de har bare flyttet sig. Og vi har måttet erkende, at DF har nogle klare pointer. F.eks. at det betyder noget, hvor mange flygtninge, der kommer til landet. I dag har vi en uenighed om, hvorvidt flygtninge skal være selvforsørgende eller ej. Jeg holder på, at det er bedst, at de forsørger sig selv.

- Men som sagt: Vi genoptager forhandlingerne efter jul.

Der er ikke mange politikere, der har besøgt mig privat. Det har Thulesen Dahl.
Kristian Jensen om påstået uvenskab med DF-lederen.

"Jeg er glad for, at jeg ikke løber kunstskøjteløb"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.