Jagt på ungt blod

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jagt på ungt blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal der være blod nok til ofre for trafikken og personer med blodsygdomme, må de 17-årige komme blodbanken til undsætning

Landets blodbanker er ramt af lettere tørke. Derfor er målet nu at få fat i unge under 18 år for at få dem til at levere de livgivende dråber.

- Som ansvarlige kan vi selvfølgelig ikke tillade, at vi kommer så langt ud, at patienter er i fare, fordi de ikke kan få blod. Derfor er vi nødt til at få fat på de unge under 18 år, fortæller Jørgen Georgsen, ledende overlæge i Blodbanken på Odense Universitetshospital.

Med en befolkningssammensætning af flere ældre og færre unge vil der i fremtiden være brug for mere blod, end der bliver tappet og lagt i banken. Som reglerne er nu, skal man være mellem 18 og 65 år for at være bloddonor, men fra årsskiftet bliver det lovligt at blive bloddonor, hvis man er 17 år og kan fremvise en tilladelse fra sine forældre.

Satser på de unge

Hos Bloddonorerne opruster man i øjeblikket, så man i begyndelsen af det nye år kan stå klar til at hverve de 17-årige .

- Vi har tænkt os at sætte massivt ind med kampagner målrettet de unge, så vi får dem til at tænke over det at give blod. Vi vil blandt andet annoncere i Tjek og Chili, som ligger på gymnasierne. Desuden har vi et informatørkorps, som består af frivillige unge, som vi satser på i højere grad skal ud på skolerne

- Hvis den nye generation ikke synes, det er vigtigt at blive bloddonorer, kan vores system hurtigt smuldre, siger Ane Rønn-Poulsen, informationsmedarbejder hos Bloddonorerne i Danmark.

Men det bliver ikke nemt.

- Der sker en masse andet i deres liv i den alder. Vi skal konkurrere med computere og sport og alle de andre aktiviteter, de unge går til, vurderer Jørgen Georgsen.

Region Syddanmark mangler 2200 bloddonorer, der to gange om året vil bruge 10 minutter på at få tappet blod.
Fakta
- Hvis den nye generation ikke synes, det er vigtigt at blive bloddonorer, kan vores system hurtigt smuldre.

Jagt på ungt blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce