Jacob kunne godt være startet året før

- Jacob ville have klaret at starte i skole året før, men nu havde vi et valg, og da han længe var den lille i børnehaven, fik han lov at lege et år mere i børnehaven og vente, til han blev syv, siger Susanne von Baden. I dag er den snart 14-årige en af de store i sin klasse og i øvrigt fynsmester i tennis for U14.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jacob kunne godt være startet året før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnehaven anbefalede, at Jacob von Baden udsatte sin skolestart til sit 7. år - i dag er han en af de store i 7. B

Han er 10 centimeter højere end de fleste andre drenge i sin klasse, og han er en af de dygtige, uanset om det drejer sig om at løse ligninger eller dyrke sport.

Alligevel synes Jacob von Baden ikke, det betyder noget, at han er mere end ét år ældre end nogle af sine klassekammerater i 7. B på Hunderupskolen, og han har glemt, at han for nogle år siden klagede til sin mor over, at mange af hans klassekammerater virkede barnlige.

- Jeg mærker kun aldersforskellen ved, at det aldrig er mig, der får lov at vælge først, når der skal laves hold i idræt.

- Det er altid de små, der må vælge først. De yngste, siger Jacob.

- Til gengæld bliver du sikkert altid valgt først, siger hans mor, Susanne.

Jacob von Baden fylder 14 i oktober, mens de fleste andre fra hans klasse i år er blevet 13. Et faktum, familien von Baden ikke tænker særlig meget over til daglig.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jævnaldrende venner

- Men for nylig faldt det mig ind, at de to klassekammerater, som Jacob er mest sammen med, også er kommet senere i skole. Akkurat som han. Hvorfor ved jeg ikke, men det er da sjovt. Og måske er det helt tilfældigt, siger Susanne von Baden, der allerede havde talt med sin mand om at udsætte Jacobs skolestart, da de mødte frem til samtale om emnet i børnehaven.

Pædagogernes anbefaling passede med forældrenes fornemmelse. Jacob interesserede sig ikke for bogstaver og havde svært ved at sidde stille. Desuden skulle hans bedste kammerater vente med at starte i skole, fordi de fleste af dem var født i 1995. Derfor fik han lov at lege et år mere.

Det fik hans lillebror ikke.
Folkeskole-loven
I § 34, stk. 1 står: "Undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år, og ophører den 31. juli ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin.

Undervisningspligten ophører dog senest den 31. juli i det kalenderår, hvor barnet fylder 17 år."

I den nye skolelov er reglerne for udsættelse af skolestart bevaret, men ifølge kontorchef Ole Hvilsom Larsen fra juridisk kontor er det ikke alle kommuner, der kræver lige meget dokumentation, hver gang forældre efter samtale med barnets børnehave søger om skolestartsudsættelse for deres barn.

Kilde: undervisningsministeriet.
Fakta
I Odense Kommune starter 1898 elever ud af 2051 fra årgang 2002 i denne uge i 0. klasse, hvilket svarer til 7,5 procent.

I Svendborg Kommune er tallet 570 ud af 650 eller knap 12,5 procent.

Om tallene holder vil først vise sig i ugens løb, når børnene er mødt frem i skole.

Kilde: Odense kommune, svendborg kommune og Danmarks Pædagogiske Universitet
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ville have klaret det

Jacobs lillebror Andreas kom i 0. klasse det år, han fyldte seks år i november.

- Barn nummer to kan meget mere end den første, fordi han har én at se op til. Det er nok meget almindeligt, siger Susanne von Baden.

Hun er heller ikke i tvivl om, at Jacob også sagtens ville have klaret at starte i skole som seksårig.

- Havde vi ikke haft et valg, ville jeg have haft det fint med at sende ham i skole året inden. Det ville han sagtens have klaret. Men nu havde vi altså et valg, siger Susanne von Baden og glæder sig over, at det ikke bliver tilfældet med Jacobs lillesøster Amalie, der er født i marts 2003.

- Noget af det første, jeg tænkte, da hun blev født, var: "Godt hun kommer nu, så vi er fri for at tage stilling til, om hun skal vente et år med at starte i skole".
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jacob kunne godt være startet året før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce