It-problemer i Skat: Dømte slipper for at sidde bøder af

Arkivfoto.
Foto: Colourbox

It-problemer i Skat: Dømte slipper for at sidde bøder af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skats it-system er skyld i, at kriminelle slipper for straf. - Det er nærmest til grin, siger ekspert til DR.

Fartsyndere, voldsmænd og andre, som er blevet idømt en bøde, de nægter at betale, slipper meget ofte for straf.

De seneste to år er der således ingen, der er blevet sendt i fængsel for at sidde deres bøde af i fængslet. Det skyldes Skats skandaleramte it-system, EFI, fremgår det af mail fra Skat. Det skriver DR Nyheder.

Siden 2013 har det været Skats opgave, at oversende bødesager fra Skat til politiet via EFI, men det er ikke sket.

- Denne funktion har ikke virket efter hensigten, og det er derfor besluttet, at der for tiden ikke sendes sager til politiet med henblik på afsoning, skriver Skat i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Når kriminelle nægter at betale deres bøder, selv om de har penge til det, er det således meningen, at Skat sender bødesagen til politiet. Politiet har herefter mulighed for at idømme den kriminelle en såkaldt forvandlingsdom, som betyder, at den kriminelle - i stedet for at betale - må afsone straffen.

Men det er ikke sket én eneste gang, siden Skat indførte EFI-systemet i 2013, og det er dybt problematisk, siger skatteekspert.

- Det sender jo et dybt uheldigt signal, at der er folk, der er idømt en straf, som fuldstændig slipper. Det er nærmest til grin. Man har jo kørt sagerne og brugt masser af ressourcer for at få fastslået, at de skulle have en given bøde, siger Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Skat overtog inddrivelsen af gæld og bøder i 2005. Dengang sad der i gennemsnit 21 skyldnere i de danske fængsler hver dag året rundt, fremgår det af Kriminalforsorgens årsrapport fra 2014. Men i dag sidder der ikke en eneste.

Præcis hvor mange skattesvindlere, fartsyndere, hooligans og almindelige dårlige betalere, der på denne måde er sluppet for at betale sin gæld til samfundet, har Skat ikke noget overblik over.

- Skat kan ikke besvare spørgsmålet, da vi ikke kan få data fra EFI. Det skyldes, at EFI ikke virker, som det var hensigten, skriver Skat.

I 2011 havde Skat 359 sager liggende hos politiet med henblik på afsoning, viser en opgørelse.

At stort set ingen af dem er endt ud i en forvandlingsdom, undrer Torben Bagge.

- Set udefra er det jo helt uforståeligt den måde, man har forvaltet det her på. Det er også uforståeligt, at man åbenbart har gjort det her i flere år, uden at man har forsøgt at gøre noget, siger Torben Bagge.

Kriminalforsorgens årsrapport viser, at antallet af bødeforvandlinger allerede faldt drastisk, da Skat overtog inddrivelsen af den offentlige gæld i 2005. Mange år inden EFI-systemet trådte i kraft. Men det kan Skat ikke svare på:

- Skat kan ikke besvare spørgsmålet, da vi ikke kan få data fra EFI. Det skyldes, at det ikke virker efter hensigten, siger Skats inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen.

Man kan blive idømt bøder for eksempel straffelovsovertrædelser som vold, graffiti, hærværk, hooliganslagsmål, spirituskørsel, færdselsforseelser eller forstyrrelser af den offentlige lov og orden.

It-problemer i Skat: Dømte slipper for at sidde bøder af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce