Irakisk gymnasielærer fortæller dommere om tortur i Irak


Irakisk gymnasielærer fortæller dommere om tortur i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske soldater gav tilbageholdte bind for øjnene i Operation Green Desert, siger iraker i Østre Landsret.

En irakisk mand siger i Østre Landsret onsdag, at han blev udsat for ydmygende behandling af en dansk soldat, da han var blevet anholdt under Operation Green Desert i det sydlige Irak for 13 år siden.

Han er en af de 23 irakere, der har sagsøgt Forsvarsministeriet for tortur og umenneskelig behandling. Han er den anden, der svarer på spørgsmål i landsretten.

Sammen med andre var han 25. november 2004 blevet bragt til en militærlejr, beretter den 57-årige mand.

- Vi blev ført til et telt én ad gangen. I teltet var der et lille bord. Der sad en dansker, og i hjørnet stod en fotograf, der også var dansk.

- Danskeren stillede fire eller fem spørgsmål. Navn, fødselsdato, job, om jeg havde deltaget i terroroperationer tidligere, om min straffeattest.

Derefter ville irakeren på toilettet. Han ønskede at vaske blod af sine hænder og ansigt efter en forudgående voldsom anholdelse, hvor han var blevet slået.

- Så kom en dansk soldat med latex-handsker. Han stak fingeren ind i mig, siger manden.

Erindringen får tårerne frem i øjnene på den firskårne mand. Han tørrer dem væk med en papirserviet.

Fra stolen midt i retslokalet fortæller manden, at han er gymnasielærer og har taget en universitetsuddannelse. Sammen med de øvrige sagsøgere har han rejst krav om 120.001 kroner.

Forsvarsministeriet kræver frifindelse. Danske soldater tog ingen af de 23 til fange, ingen var i dansk varetægt eller under dansk kontrol, hævdes det.

Danske soldater dannede blot en ydre ring, da britiske soldater og irakiske soldater udførte aktionen. Desuden hverken vidste eller burde ministeriet have vidst, at de efter anholdelsen ville blive udsat for tortur, lyder det.

Ifølge den 57-årige anvendte danske soldater hunde. Men ministeriets advokat, Peter Biering, bemærker, at man har oplysninger om, at det var britiske soldater.

Under sin afhøring vil Peter Biering høre nærmere om ydmygelsen i lejren. Hvordan ved han, at det var en dansker?

- Ja, min herre, han var i uniform med dansk flag på, svarer irakeren.

I militærlejren blev der både talt arabisk, engelsk og dansk, lyder det i gymnasielærerens beretning. Han siger også, at det var danskere, der satte bind for øjnene af ham og bagbandt ham, inden irakiske styrker om aftenen bragte ham og de andre fra militærlejren til en politistation.

Hos de irakiske politifolk fik han ikke bare slag med en pistolkolbe og blev sparket.

- Der blev prikket hul på en oliebeholder, og olien blev antændt. Der dryppede glødende olie ned på mig.

Men det blev værre endnu, fortæller han gennem tolken.

- Jeg blev tvunget til at tage mine sko og min skjorte af. Der blev sat elektroder på mine næsebor, i ørerne, på brystvorterne og ved spidsen af penis.

Retssagen fortsætter over adskillige dage i de følgende måneder.

Irakisk gymnasielærer fortæller dommere om tortur i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce